Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: vlak Damrak nog terughoudend over cijferseizoen

Beursupdate: vlak Damrak nog terughoudend over cijferseizoen
9 jan 2013 om 13:06

Het Damrak heeft vandaag eerdere winsten moeten prijsgeven nadat opluchting over de eerste kwartaalcijfers van het seizoen plaats heeft gemaakt voor terughoudendheid. Ook komen zwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell niet van hun plaats.

 

De AEX stijgt 0,1 procent naar 349,57 punten, onder de intraday high van 350,76 punten. 

 

Aluminiumproducent Alcoa wist in het vierde kwartaal conform de verwachting terug te keren naar winst, gesteund door een meevallende omzet. Daarbij meldde het Amerikaanse bedrijf, dat traditiegetrouw het cijferseizoen aftrapt, dat de mondiale vraag naar aluminium dit jaar wat sterker zal groeien met 7 procent. Aandelen Alcoa wonnen dinsdagavond 1,1 procent in de handel nabeurs.

 

Marktkenners merken op dat beleggers eerst meer kwartaalcijfers willen zien alvorens de beurs een richting kan kiezen.

 

“Ik denk omdat we heel vroeg in het cijferseizoen zijn er terughoudendheid is,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer, die toevoegt dat de koerswinst voor Alcoa beperkt is.

 

Het cijferseizoen krijgt pas weer een vervolg op vrijdag, als de Amerikaanse bank Wells Fargo de boeken opent. Vandaag is de beursagenda leeg, en het wachten is vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. 

 

Andere Europese buerzen als Frankfurt (+0,1%) en Parijs (+0,1%) laten in nieuwsarme handel ook weinig beweging zien. Milaan (+1,1%) staat wel duidelijk hoger. Ook vandaag weer zijn telecomaandelen het meest in trek op de beurzen van Europa. 

 

De Financial Times schreef dat topmannen van Europese telecomreuzen kijken naar het creëren van pan-Europese netwerkinfrastructuur. Een mogelijkheid die wordt onderzocht, is dat de bedrijven hun infrastructuur en daaraan gelieerde schulden in een entiteit kunnen stoppen. Daarmee zou een einde moeten komen aan nationale telecommarkten en investeringen voortaan voordeliger moeten kunnen plaatsvinden, aldus de zakenkrant. 

 

Stijgers en dalers

Telecombedrijf KPN (+2,0%) is wederom in trek en leidt de 10 stijgers op de AEX. Kepler Capital Markets verhoogde het advies voor KPN van Reduceren naar Houden. Volgens Kepler, dat wel het koersdoel verlaagde naar 4,50 euro, is het slechte nieuws in de koers verwerkt en is een verwatering van het aandeelhoudersbelang niet waarschijnlijk. Om de balans te versterken zal KPN blijven besparen op het dividend, aldus Kepler.

 

Ook ING (+1,7%) en Aperam (+0,8%) winnen, terwijl SBM Offshore (-1,6%) hekkensluiter is. Goldman Sachs verlaagde vanochtend het koersdoel voor SBM Offshore van 12,80 naar 11,30 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies. Fugro (-0,4%) kreeg daarnaast een koersdoelverlaging van 69,00 naar 59,00. Het advies bleef wel Kopen en ook bleef het aandeel op de favorietenlijst staan. 

 

Goldman Sachs verhoogde juist de koersdoelen voor de uitgevers Reed Elsevier (-0,1%) en Wolters Kluwer (-1,1%). 

 

Andere opvallende bewegers op het Damrak zijn de vastgoedaandelen nadat JPMorgan Cazenove de koersdoelen voor meerdere fondsen verhoogde. Volgens de analisten van de bank is Wereldhave (+1,4%) het favorieten aandeel in de sector. Wereldhave kreeg een koersdoelverhoging van 50,00 naar 58,00 euro bij een onveranderd Overwogen advies.

 

Ook Corio (-0,1%), Unibail-Rodamco (-0,9%) en Eurocommercial Properties (+0,1%) kregen koersdoelverhogingen, maar geen advieswijzigingen.  JPMorgan deed niets met de waardering van Vastned (-0,3%).

 

De koersen van verzekeraars Aegon (+0,4%) en Delta Lloyd (+6,9%) en ook SNS Reaal (+1,6%) lijken niet te reageren op nieuws dat stichting Woekerpolis.nl een dagvaarding heeft uitgestuurd naar de bedrijven. Volgens de belangenvereniging, die dreigt met schadeclaims van miljarden euro’s, hebben de verzekeraars voor polissen van financiële producten als pensioenen misleidende rekenmethodes gebruikt die in een te laag eindbedrag resulteerden.

 

In nieuws rond Delta Lloyd heeft Aviva het resterende belang in het Nederlandse bedrijf verkocht. Analist Albert Ploegh van ING noemde het positief dat niet langer de dreiging van een verkopende grootaandeelhouder boven de markt hangt. De verkoopprijs van 12,65 euro bevatte volgens de analist slechts een “beperkte korting.”

 

Smallcap Xeikon wint 22,5 procent na de aankondiging door het bedrijf dat het mogelijk kan worden overgenomen. De Belgische krant De Tijd schreef dat NPM Capital, Waterland en Gilde Buyout Partners mogelijke overnamekandidaten zijn. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.