Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ArcelorMittal doet emissie om schulden te verlagen

Update: ArcelorMittal doet emissie om schulden te verlagen
9 jan 2013 om 17:29

ArcelorMittal is van plan met een emissie 3,5 miljard dollar uit de kapitaalmarkt te halen nadat de staalreus eerder al activa in de verkoop deed om de schuldpositie op te vijzelen en de zwakte op de staalmarkt in met name Europa op te kunnen vangen.

 

’s Werelds grootste staalproducent zal een combinatie van aandelen en achtergestelde automatisch converteerbare obligaties uitgeven. Na het sluiten van de beurs zal de uitgifteprijs en exacte verhouding bekend worden gemaakt. De familie Mittal heeft zich gecommitteerd om voor 600 miljoen dollar aan gewone aandelen over te nemen met een lock-up van 180 dagen. 

 

“Wij hebben steeds gezegd dat het terugbrengen van de schuld een prioriteit voor het bedrijf is,” zei topman Lakshi Mittal in een commentaar.

 

Eind juni 2013 mag de nettoschuld maximaal 17 miljard dollar bedragen en op middellange mag dit niet meer zijn dan 15 miljard dollar, aldus het bedrijf. Voor 2012 blijven de doelstellingen gehandhaafd, een EBITDA van circa 7 miljard dollar en een nettoschuld van 22 miljard dollar.

 

ArcelorMittal, dat in december noodgedwongen 4,3 miljard dollar afschreef aan goodwill op de met verlies draaiende Europese staaltak, verkocht op 2 januari een deelneming in de Canadese mijnbouwactiviteiten voor 1,1 miljard dollar. In 2012 gingen onder meer een belang in de ijzerertsactiviteiten in het Canadese Baffinland en een deelneming in een Zuid-Afrikaans mijnbouwbedrijf van de hand. 

 

Junk rating blijft 

Ondanks de maatregelen is ArcelorMittal voer voor kredietbeoordelaars. Fitch, Standard & Poor’s en Moody’s hanteren allen junk ratings voor de staalreus. 

 

Moody’s liet vanmiddag in een reactie weten dat de recente maatregelen, waaronder de emissie, niet genoeg zijn om van de junk rating af te komen. Sterker nog, wil ArcelorMittal een downgrade naar een lagere junk rating voorkomen, dan moeten er nog meer maatregelen komen om de schuld te verlagen. Om van de Negative outlook af te komen, moeten zowel de schulden naar beneden als de mondiale economie en staalmarkt verbeteren.

 

Beleggers reageerden geschokt op het nieuws en zetten het aandeel in eerste instantie meer dan 5 procent lager op 12,64 euro. Inmiddels is het aandeel wat opgekrabbeld en bedraagt het verlies 3,1 procent op 13,01 euro.

 

Toch overnames 

 “Waarschijnlijk is al het negatief nieuws nu geprijsd,” zegt ING analist Filip de Pauw, die een Houden advies en koersdoel van 13,00 euro hanteert.

 

De Pauw merkt op dat het ergst voor de wereldeconomie achter de rug lijkt te zijn en dat cyclische aandelen als ArcelorMittal daarom in trek kunnen gaan raken. 

 

Volgens de analist is het ook positief dat ArcelorMittal tijdens de conference call vanmiddag heeft aangegeven dat het kijkt naar een overname van de staalfabriek van de Europese concurrent ThyssenKrupp in de Amerikaanse deelstaat Alabama. De Pauw schat de aankoopprijs op “al gauw 2 miljard dollar”, wat er op wijst dat ArcelorMittal een “behoorlijke” vrije kasstroom in het eerste half jaar kan gaan laten zien. 

 

Details obligaties

ArcelorMittal geeft de converteerbare schulden met een looptijd van drie jaar a pari uit. Aan het einde van de looptijd worden de schulden, die waarschijnlijk een coupon zullen hebben van 5,875 tot 6,375 procent, automatisch omgezet in gewone aandelen tenzij de optie voor eerdere conversie wordt uitgeoefend. 

 

Update: om achtergrond informatie, reactie Moody’s en analist toe te voegen. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.