Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit hoger na renteverlaging ECB

Damrak sluit hoger na renteverlaging ECB
2 mei 2013 om 18:00

Het Damrak is donderdag hoger gesloten nadat de Europese Centrale bank conform verwachting de rente verlaagde naar het laagste niveau in de geschiedenis.

 

De AEX won 1,0 procent tot 354,80 punten. Andere Europese beurzen sloten verdeeld. Zo boekten de Duitse en Franse beurzen wel winst, maar eindigden de Spaanse en Italiaanse aandelenmarkten in het rood.

 

De Europese Centrale Bank verlaagde vanmiddag conform verwachting de rente van 0,75 naar 0,50 procent. “De verlaging van de rente moet bijdragen aan de vooruitzichten voor het herstel later in het jaar”, aldus ECB-president Mario Draghi , die zich iets minder somber uitliet over de economie door niet langer aan te geven dat er neerwaartse risico’s kleven aan het herstel.

 

“Het belangrijkste was dat Draghi bevestigde dat de rente voor een langere periode laag wordt gehouden”, zo stelt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

 

Naast de renteverlaging van de ECB vond de markt volgens Bender tevens steun in meevallende Amerikaanse macrocijfers. Met name de onverwachte daling van de eerste steunaanvragen met 18.000 stuks was een belangrijk meevaller, zo meent de vermogensbeheerder.

 

De markt kijkt morgen uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport over april. Economen gepolst door Bloomberg rekenen op een traag herstel van de arbeidsmarkt met een toename van 145.000 banen. In maart was er sprake van een banengroei van 88.000.

 

Stijgers en dalers

Air France-KLM was vandaag uiteindelijk de sterkste stijger met 4,0 procent winst in aanloop naar morgen als de luchtvaartonderneming met de cijfers over het eerste kwartaal komt. Verder maakte Air France bekend met Etihad Airways een samenwerking op het gebied van code sharing te zijn overeengekomen.

 

ASML en AkzoNobel stegen respectievelijk 2,8 en 2,4 procent.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,4 procent nadat de geschoonde CCS-winst over het eerste kwartaal een meevallende groei van 3 procent liet zien vanwege beter dan verwachte prestaties bij met name downstream. Shell kondigde daarnaast het vertrek van CEO Peter Voser in de eerste helft van 2014 aan. Volgens analisten bij JPMorgan Cazenove geeft dit Shell voldoende tijd om een geschikte opvolger te vinden voor de topman.

 

ING won 0,6 procent nadat de bank een belang van 25 procent in de Amerikaanse investment management en verzekeringsactiviteiten naar de beurs in New York bracht. De introductieprijs van 19,50 dollar per aandeel was lager dan de eerder afgegeven prijsvork van 21,00 tot 24,00 dollar per aandeel. Inmiddels koerst het aandeel boven de 20 dollar.

 

DSM (+0,5%) boekte in het eerste kwartaal tegen de verwachting in een stijging van het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1,7 procent, terwijl gerekend was op een lichte daling vanwege afnemende winstgevendheid bij basischemie. Volgens ING liet de kwaliteit van de cijfers echter te wensen over. De meevaller kwam volgens analist Fabian Smeets van ING met name door eenmalige posten.

 

Aperam verloor 0,4 procent. JPMorgan Cazenove verlaagde het koersdoel met een euro naar 12,00 euro bij een onveranderd Neutraal advies vanwege lagere winstverwachtingen.

 

Andere dalers waren onder meer Corio (–1,8%), Randstad (–0,8%) en KPN (–0,5%).

 

Op de AMX was Delta Lloyd met 5,4 procent de grote winnaar nadat de verzekeraar over het eerste kwartaal een meevallende verbetering van de IGD solvabiliteitsratio bekendmaakte. Daarnaast liet Delta Lloyd weten het kostenbesparingsprogramma door te zetten. Volgens analist Lemer Salah van SNS Securities waren de bruto premie-inkomsten van Delta Lloyd tegenvallend vanwege lager dan verwachte resultaten bij Leven, waar geen nieuwe pensioencontracten werden binnengehaald.

 

Wessanen (+3,6%) was ook een van de sterkste stijger na een positief analistenrapport door ABN AMRO.

 

Ziggo behoorde tot de sterskte dalers in de midkap. De kabelaar werd donderdag 1,5 procent minder waard. Ook AMG, dat morgen voorbeurs met cijfers komt, leverde in. Het aandeel werd 1,0procent goedkoper.

 

Tussenstand Wall Street

Halverwege de Amerikaanse handelsdag noteerde Wall Street hoger. De Dow won een 0,8 procent, net zoals de S&P 500. De Nasdaq steeg 1,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.