Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Psychologische waarde euro maakt plaats voor economische waarde.

Psychologische waarde euro maakt plaats voor economische waarde.
30 mei 2013 om 10:00

Sinds de crisis in 2008 uitbrak heeft de euro als een vertrouwensindicator gefungeerd. De munt vertoonde een duidelijke correlatie met de Europese aandelenmarkten. Als de euro verzwakte, daalden de aandelenmarkten en vice versa.

 

De euro was vooral een weerspiegeling van de misère in de Zuid-Europese landen, hetgeen Duitsland als producent en exporteur van hoogwaardige kapitaalgoederen, zoals auto’s en machines, goed van pas kwam.

 

Terwijl Europa steeds meer de afgrond ingleed, wist Duitsland sterk te profiteren van de zwakke euro. Als enige Europese land wist Duitsland haar economische welvaart te behouden dankzij de export naar Aziatische en met name de Chinese markt.

 

Nu de Europese regeringsleiders er alles aan doen om de eurozone uit het slop te trekken, wint de euro weer terrein als gevolg van een toenemend vertrouwen. De sterkere euro begint de Duitse export echter parten te spelen.

 

Daarbij ondervindt Duitsland meer concurrentie door Japan, waar exporteurs profiteren van de zwakkere yen. De Japanse munt staat onder druk door het ongekende stimuleringsprogramma (Abenomics) dat op dit moment wordt uitgevoerd.

 

Verder is er afnemende groei in China, waardoor de vraag naar Duitse producten eveneens daalt.

 

Allemaal ontwikkelingen van korte duur!

 

Alhoewel de probleemlanden langzaam maar zeker uit het dal klimmen, beginnen de sterke economieën de problemen van de eurozone te ondervinden. Landen, zoals Nederland, Frankrijk en in mindere mate Duitsland, zijn ongemerkt (Althans! We wilden dat niet zien) geïnfecteerd en als gevolg daarvan loopt de werkloosheid in rap tempo op.

 

De prijsontwikkeling van de Nederlandse huizenmarkt is daarbij in een neerwaarts spiraal geraakt en uitzicht op enig herstel is ver te zoeken. Het ‘poldermodel’ (Nederlandse consensusmodel) wankelt en blijkt slechts in hoogtijdagen levensvatbaar te zijn. Kortom de Nederlandse politiek weet het niet meer

 

Waarom dan toch in aandelen beleggen!?

Euronext kan zich echter gelukkig prijzen met een pallet van internationaal georiënteerde bedrijven, die zich al jaren geleden hebben gefocust op (internationale) groeimarkten. Bedrijven die voor een groot deel niet representatief zijn voor de nationale somberheid.

 

Somberheid welke wel eens onze redding kan zijn.

 

De Europese somberheid zal de euro verder verzwakken. Het vooralsnog uitblijven van een economisch herstel rechtvaardigt dit.

 

Amerika op de loer

Het reeds ingezette herstel van de Amerikaanse economie zal spoedig leiden tot een geleidelijke vermindering van de QE’s, wat de rente doet oplopen. Dit heeft een sterke dollar tot gevolg.

 

Een sterke dollar waarmee de Amerikanen heerlijk komen shoppen in Europa en gezonde bedrijven opkopen.

 

De fusie en overname carrousel staat op de vooravond van een ‘hausse’. Reden temeer om ons te richten op potentiële overnamekandidaten. Aandelen zoals TomTom, USG People, KPN, Imtech, CSM, Ziggo, BinckBank en TNT express behoren tot de kanshebbers (kwestie van tijd).

 

De stelling dat de economie de stand van de beurs bepaalt, bestrijd ik. De betrokkenheid van ieder individu, bewust of onbewust via directe of indirecte beleggingen is een gemeengoed. De zucht naar rendement en het gebrek aan andere mogelijkheden (vastgoed, obligaties, deposito’ etc.) maken aandelen interessant voor de komende jaren.

 

Behaalde koerswinsten zullen in de toekomst de katalysator zijn voor een verbetering van de consumptieve bestedingen en herstel van andere asset classes, zoals de huizenmarkt.

 

Niet de stimuleringsmaatregelen, maar de autonomie van de kapitaalmarkt zal haar werk doen en de richting van de economie bepalen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.