Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Severn Trent PLC, verbeterd bod op komst?

Severn Trent PLC, verbeterd bod op komst?
3 jun 2013 om 07:54

Op 30 mei heeft Severn Trent de jaarcijfers van het gebroken boekjaar 2012-2013 gepubliceerd met aansluitend een toelichting van de directie. Het onderliggend resultaat van Severn Trent is in de periode maart 2012 tot maart 2013 gedaald met 3,3 procent ten opzichte van de vorige periode. In eerste instantie kunnen de jaarcijfers teleurstellend ogen.

 

Tegenvallende cijfers, of toch niet?

De grootste oorzaak van de tegenvallende resultaten is het slechte weer in het voorjaar van 2012. Hierdoor zijn er meer overstromingen van het riool geweest en is er minder water verbruikt. De winst is toegenomen met 37,3 procent doordat er in tegenstelling tot vorig jaar minder eenmalige afschrijvingen zijn geweest. Hierdoor kan het dividend met 8,2 procent worden verhoogd tot 78,85 pence. Op 19 juni 2013 noteert het aandeel ex-dividend.

 

Er is afgelopen boekjaar meer geïnvesteerd dan gepland. In 2012-2013 is er totaal £555 miljoen uitgegeven aan investeringen, dit zorgt voor stijging van de Regulatory Capital Value (RCV) naar £7,36 miljard. Severn Trent is van plan om in de huidige periode £600 tot £620 miljoen te investeren. Tony Wray, CEO van Severn Trent, zegt dat de RCV zal stijgen tot ongeveer £8 miljard in 2015.

 

RCV wordt gebruikt als een richtlijn voor de waardering van water bedrijven, waarbij het gebruikelijk is om bij een overname een premie van 30% op de RCV te betalen minus de marktwaarde van de schulden.

 

Tijdens de toelichting ging de directie van Severn Trent niet direct in op het informele bod. Tony Wray meldde wel dat Severn Trent ondergewaardeerd zou zijn met zeker een miljard pond. De directie prees hun bedrijf aan als een geschikte overname kandidaat. Ze legde de nadruk op de sterke cashflows.  Deze cashflows maken het bedrijf aantrekkelijk voor het consortium.

 

‘Put up or shut up’

Engelse wetgeving verplicht het consortium een bod te doen voor 11 juni 2013, of weg te lopen. Algemene verwachting is dat het consortium een verbeterd bod zal neerleggen. Gezien hun interesse in de kasstromen is het niet onwaarschijnlijk dat zij het dividend willen ontvangen. Mogelijk zullen ze proberen voor 19 juni een deal te sluiten.

 

Hoe te profiteren van een mogelijke verbeterd bod?

 

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor diverse relaties posities in Turbos of Sprinters Severn Trent. Bij een dividenduitkering wordt het financieringsniveau van de turbo/sprinter verlaagd. Onze relaties zullen van een overname voor of na de dividenduitkering profiteren.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.