Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oplossing huizenmarkt (vertrouwen) ’appeltje, eitje!

Oplossing huizenmarkt (vertrouwen) ’appeltje, eitje!
8 jul 2013 om 14:11

Tijd voor actie!

 

Al enkele jaren verhoogt het kabinet de AOW-leeftijd en het einde lijkt nog niet in zicht. Wellicht volgt na 2015 een verdere verhoging.

 

Klagen hierover is echter niet terecht. We zijn vitaler, gezonder en worden daardoor ouder.

 

In lijn met de verhoging van de AOW-leeftijd, zou het echter ook logisch zijn dat de overheid de looptijd van de Nederlandse hypotheken eens onder de loep neemt.

 

Het verlengen van de standaard looptijden van 30 naar 40 jaar zou een uitkomst bieden voor de koopkracht.

 

Zoals inmiddels bekend is geld ‘spot goedkoop’ maar weigeren de banken hun medewerking te verlenen de particulier (massa) toegang te verschaffen tot deze middelen.

 

Vreemd, want wie zijn de eigenaren van deze banken?

 

Dit is de belastingbetaler, die tot op de dag van vandaag moet opdraaien voor het wanbeleid van de banken. En het rijtje van geredde banken is lang, ABN/AMRO, Fortis Bank, DSB Bank, SNS etc.

 

Het lijkt mij eerlijk dat als de belastingbetaler de lasten moet dragen, hij nu ook de vruchten daarvan mag plukken.

 

Aangezien de overheid zich toch al met steeds meer zaken bemoeit, is er in mijn ogen ook geen bezwaar dat zij de banken sommeert de geldkraan open te draaien.

 

De volgende ingrepen zouden uitkomst bieden om de onzekerheid en vertrouwen op de huizenmarkt op te lossen: de overheid breekt alle hypotheekovereenkomsten open en maakt de rentetarieven marktconform.

 

Deze maatregel zal resulteren in beduidend lagere hypotheekrentes en daarmee tevens lagere maandelijkse lasten voor de huizenbezitter. Vervolgens zal het verlengen van de looptijd van 30 naar 40 jaar de huizenbezitter meer lucht geven om op een ordentelijke manier zijn hypotheek af te lossen.

 

Gelijktijdig met het verlengen van de looptijd van de hypotheken en de verlaging van de rentetarieven kan de Nederlandse overheid direct de hypotheekrenteaftrek afschaffen en ook dit probleem voor eens en voor altijd oplossen.

 

De hypotheekrenteaftrek is al jaren een punt van discussie in de politiek en zorgt onder de huizenbezitter voor veel onzekerheid.

 

Al deze maatregelen zullen het consumentenvertrouwen een enorme ‘boost’ geven. Maar daarbij ook de risico’s voor de banken sterk doen afnemen. De lagere hypotheekrente die banken de consumenten in rekening brengen wordt gecompenseerd door de structureel aantrekkende huizenmarkt.

 

Ook de kapitaalmarkt zal profiteren. Gestimuleerd door een aantrekkende economie zullen de aandelenmarkten verder aan populariteit winnen en de waarde van de lopende beleggingspolissen, die als onderpand fungeren voor menig hypotheek, doen stijgen. De waardestijging zal ruimschoots voldoende zijn voor huiseigenaren om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen en het genieten van een mooie oude dag, als u met uw 70e met pensioen gaat, te garanderen J.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.