Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: zwaargewichten stuwen Damrak

Beursupdate: zwaargewichten stuwen Damrak
10 jan 2014 om 11:26

Het Damrak noteerde tegen het einde van de ochtendhandel hoger in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport. Met dank aan onder meer zwaargewichten Royal Dutch Shell en Philips presteerde de AEX beter dan de Europese hoofdbeurzen.

De AEX steeg 0,8 procent naar 405,04 punten en zette daarmee een nieuwe koerstop neer. De Duitse en Franse beurs wonnen circa een half procent.

Beleggers kijken vanmiddag uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Eerder deze week rapporteerde loonstrookjesverwerker ADP een banengroei van 238.000 in de laatste maand van 2013.

De al geruime tijd positief gestemde handelaar John Beijer van Beursfoon verwacht "een meevallend banenrapport om half drie, gelet op het positieve ADP banenrapport, waarna het Damrak zijn opmars kan vervolgen".

Een positief ADP rapport kan door beleggers echter ook negatief worden uitgelegd. Een snelle daling van de werkloosheid kan aanleiding zijn voor de Federal Reserve om de monetaire stimuleringsmaatregelen versneld af te bouwen.

Deze maand koopt de Fed niet voor 85 miljard dollar aan obligaties op, maar voor 75 miljard dollar. De aankomende voorzitter van de Fed, Janet Yellen, stak beleggers donderdag een hart onder de riem door het stimuleringsprogramma van de Fed in een interview met Time Magazine te verdedigen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen zijn zwaargewichten Philips en Royal Dutch Shell opvallende stijgers, zonder direct aanleiding, met plussen van respectievelijk 1,8 en 1,3 procent. Koploper is opnieuw Air France-KLM met een plus van 2,3 procent. Het aandeel is deze week maar liefst 16 procent opgelopen. Woensdag rapporteerde de kwakkelende luchtvaartcombinatie tot opluchting van beleggers meevallende vervoerscijfers.

In de midkap zijn de bouwer Heijmans en BAM Groep de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 3,2 en 1,9 procent. Ook ASMI behoort met een plus van 1,7 procent tot de winnaars na een koopaanbeveling door SNS Securities. De enige dissonant is AMG met een daling van 1,8 procent.

In de AScX hervat BE Semiconductors Industries de koersopmars na een koopaanbeveling van ING op donderdag. Het fonds dikte krap drie procent aan na een stijging van bijna 9 procent gisteren.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.