Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX ondanks banenrapport en rentebesluit op winst

AEX ondanks banenrapport en rentebesluit op winst
12 jan 2014 om 11:06

De Amsterdamse beurs heeft de eerste volledige handelsweek van het nieuwe jaar met een winst van een half procent afgesloten.

 

In de AEX, die afsloot op 403,95 punten, was Air France-KLM de hoogvlieger met een weekwinst van maar liefst 16,5 procent. ArcelorMittal pakte het grootste verlies. De staalreus werd 4,7 procent minder waard op de beurs.

 

De afgelopen beursweek werd, in aanloop naar het cijferseizoen dat komende week in Amerika losbarst en vervolgens in Nederland, door macro-economische ontwikkelingen bepaald.

 

De belangrijkste evenementen waren op voorhand het rentebesluit door de Europese Centrale Bank en het Amerikaanse banenrapport.

 

Het rentebesluit bleek een ‘non-event’. De centrale bank liet de rente onveranderd op 0,25 procent. Voorzitter Mario Draghi van de ECB liet in een toelichting weten rekening te houden met een langdurige periode van "lage" inflatie en de vooruitzichten zijn daarbij niet positief.

 

Indien nodig zal de ECB ingrijpen, aldus Draghi, zonder aan te geven welk middel daarbij wordt ingezet. "Dit laat genoeg ruimte voor speculaties en fantasie", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

 

Het Amerikaanse banenrapport bleek een fikse tegenvaller. Er kwamen in december slechts 74.000 banen bij, terwijl de markt op ongeveer 200.000 had gerekend. Positief was dat de werkloosheid opnieuw daalde, van 7,0 naar 6,7 procent, en de banengroei over november flink opwaarts werd bijgesteld met 38.000 banen.

 

Het tegenvallende banenrapport zal met argusogen zijn ontvangen door de Federal Reserve, zo meende Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. De Amerikaanse centrale bank is deze maand juist gestart met ’taperen’. In plaats van voor 85 miljard dollar koopt de Fed in januari voor 75 miljard dollar aan obligaties op.

 

Bender verwacht niet dat de Fed na het teleurstellende banencijfer aanpassingen aanbrengt aan het ingezette beleid, aangezien de andere macro-economische cijfers juist wel goed waren.

 

Daarbij werd het rapport over december vermoedelijk vertekend door het slechte weer in Amerika.

 

Toch menen economen van ING dat er wel degelijk "twijfel is gezaaid" door het banenrapport en de Fed het voorlopig "rustig aan zal doen" met het afbouwen van de maandelijkse obligatie aankopen.

 

De komende week zijn de ogen van beleggers gericht op bedrijfscijfers. In Amerika komen al een groot aantal ondernemingen, waaronder veel banken, met de cijfers over het vierde kwartaal. In Nederland moeten beleggers nog even geduld opbrengen voordat ook hier het cijferseizoen in volle hevigheid losbarst.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.