Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street geeft terrein prijs

Wall Street geeft terrein prijs
13 jan 2014 om 22:09

De Amerikaanse beurzen hebben maandag forse verliezen genoteerd en konden zodoende niet herstellen van een licht lagere opening.

 

De S&P 500 daalde 1,3 procent naar 1.819,20 punten, de Dow Jones verloor 1,1 procent op 16.257,94 punten en de technologiebeurs Nasdaq sloot 1,5 procent lager op 4.113,30 punten.

 

Een toespraak van Dennis Lockhart, president van de Federal Reserve van Atlanta, kon beleggers niet bekoren en blies de angst voor het zogenoemde ’taperen’ nieuw leven in. De centrale bankier zei "gelijkwaardige stappen" van het taperen te ondersteunen bij een handhaving van de economische groei van 2,5 tot 3,0 procent, waarmee Lockhart doelde op de afbouw van de obligatie aankopen door de Fed van 85 naar 75 miljard dollar in januari.

 

Lockhart, geen stemgerechtigde bij het monetaire beleid van de Federal Reserve, zei daarbij dat de arbeidsmarkt "niet zo gezond is" als het werkloosheidspercentage van 6,7 procent doet lijken. Afgelopen vrijdag bleek dat de werkloosheid daalde in december van 7,0 naar 6,7 procent, maar dat de banengroei slechts 74.000 bedroeg van een veronderstelde groei van 200.000.

 

Uit cijfers van het ministerie van Financiën bleek verder dat het Amerikaanse begrotingsoverschot in decemberflink steeg en uitkwam op 53,2 miljard dollar. Het tekort over de eerste drie maanden van fiscaal 2014 liep daarmee flink terug tot 174 miljard dollar, tegen een tekort van 294 miljard dollar een jaar eerder.

 

Focus naar bedrijfscijfers

Beleggers zullen zich vanaf dinsdag meer richten op de bedrijfscijfers. Liefst 29 van de 500 in de S&P 500 index genoteerde fondsen openen deze week de boeken, met voor dinsdag onder meer de Amerikaanse banken JP Morgan en Wells Fargo. Later deze week volgen onder meer Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup met de resultaten over het vierde kwartaal.

 

Ook American Express, Intel en General Electric publiceren deze week resultaten over het vierde kwartaal.

 

Koersexplosie Beam

De koers van Beam steeg maandag 24,6 procent op 83,42 dollar nadat de fabrikant van sterke drank meldde dat het Japanse Suntory Holdings het bedrijf overneemt voor circa 16 miljard dollar, oftewel een overnamebod van 83,50 dollar per aandeel. Suntory, de grootste producent van whisky in Japan en tevens fabrikant van frisdranken, is na de overname van Beam een wereldspeler op het gebied van sterke drank.

 

Merck & Co noteerde als enige fonds in de Dow Jones index een koerswinst en steeg 6,5 procent nadat de farmaceut liet weten in de eerste helft van 2014 goedkeuring te zoeken voor de uitrol van een medicijn tegen kanker. Verder meldde Merck dat het dit jaar een strategisch onderzoek wil afronden naar de divisies Animal Health en Consumer Businesses.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.