Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak poetst openingsverliezen gedeeltelijk weg

Beursupdate: Damrak poetst openingsverliezen gedeeltelijk weg
14 jan 2014 om 11:19

Het Damrak herstelde richting het middaguur gedeeltelijk van forse openingsverliezen als gevolg van dalende beurzen in Amerika en Japan.

De AEX daalde 0,3 procent naar 403,60 punten en presteerde daarmee beter dan omringende Europese hoofdbeurzen. De Duitse DAX index en de CAC40 in Parijs verloren beide circa 0,6 procent.

Koersdalingen van ruim een procent op Wall Street en drie procent in Japan leiden tot een openingsverlies voor de AEX index van ruim een procent. Door aantrekkende futures in Amerika, die wijzen op een licht hogere opening op Wall Street, draaide het sentiment en herstelde de beurs gedeeltelijk.

Later vandaag barst het Amerikaanse cijferseizoen los en door het beursfeest van het afgelopen jaar lijkt er weinig ruimte te bestaan voor tegenvallers.

"De afgelopen jaren zijn de koersen harder opgelopen dan de winsten", aldus beleggingsspecialist Karel Mercx van Lynx, die verwacht dat de komende kwartaalcijfers aanleiding kunnen zijn voor een terugval van de koersen.

Liefst 29 van de 500 in de S&P 500 index genoteerde fondsen openen deze week de boeken, met voor vandaag onder meer de Amerikaanse banken JP Morgan en Wells Fargo. Later deze week volgen onder meer Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup met de resultaten over het vierde kwartaal.

Op het Damrak trappen Unilever en ASML volgende week het cijferseizoen af, terwijl Ahold komende donderdag al met een trading update over het vierde kwartaal naar buiten komt.

Stijgers en dalers

Op de AEX noteerden 10 van de 25 fondsen hogere koersen. Uitgever Wolters Kluwer was de koploper met een plus van 1,4 procent na een koersdoelverhoging van UBS van 20,50 naar 24,00 euro.

ING verlaagde het koersdoel voor Unilever van 29,50 naar 29,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Analist Marco Gulpers stelde zijn winsttaxaties voor de komende jaren neerwaarts bij en schreef dat wisselkoerseffecten het resultaat in de eerste helft van 2014 flink negatief kunnen gaan beïnvloeden.

ASML, dat een adviesverlaging van Credit Suisse aan de broek kreeg, en AkzoNobel waren de grootste dalers met respectievelijk 1,8 en 1,2 procent. Het koersdoel van ASML werd verlaagd van 75,00 naar 68,00 euro.

In de Midkap (-0,2%) was TomTom de grootste stijger met een winst van 2,1 procent nadat de navigatiespecialist in een update een groei van zijn wagenparkbeheer rapporteerde.

Delta Lloyd steeg 0,1 procent nadat twee partijen volgens de AFM een eerste kapitaalbelang in de verzekeraar meldden van respectievelijk 3,02 en 3,07 procent.

Vastned sloot de rij met een min van 2,4 procent na een slecht ontvangen strategische update. Jaap Kuin van ING schreef in een note dat beleggers teleurgesteld zijn dat het vastgoedfonds zijn Spaanse portefeuille nog niet heeft verkocht.

Op een vlakke AScX (0,0%) was Beter Bed uitblinker met een plus van ruim drie procent op 18,95 euro nadat ING het fonds op Kopen had gezet en het koersdoel fors verhoogde van 13,50 naar 21,50 euro. Opvallend genoeg koerste het fonds maandag vlak voor het sluiten van de markt plotseling enkele procenten hoger. Ook Sligro (+1,0%) koerste hoger na een positief ontvangen overname van Horeca Totaal Sluis.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.