Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX wederom hoger gesloten

AEX wederom hoger gesloten
15 jan 2014 om 17:56

De Amsterdamse beurs is woensdag opnieuw hoger gesloten na goede cijfers uit Amerika.

De AEX won een half procent op 408,62 punten en bleef daarmee achter op de omringende beurzen. De Franse beurs steeg 1,4 procent en de Duitse beurs zelf bijna 2 procent.

 

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer schreef het achterblijven van de AEX toe aan met name het koersverlies van Unilever, dat als zwaargewicht in de index geldt.

 

De positieve stemming op de aandelenmarkten zijn volgens Bender te danken aan een mix van goede cijfers uit Amerika, zowel op macro-economisch vlak als vanuit de bedrijven.

 

Het slechte banenrapport van afgelopen vrijdag is volgens de vermogensbeheerder een incident en geen reden voor de Federal Reserve om de ingezette ’tapering’ te herzien.

 

Voor vanavond kijkt Bender nog uit naar de publicatie van het Beige Book. "De kernpunten waar de Federal Reserve naar kijkt", aldus de vermogensbeheerder.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. De grootste uitschieter was opnieuw Gemalto. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf won woensdag 3,8 procent nadat het gisteren ruim 5 procent won na een positief analistenrapport van Goldman Sachs.

 

ASML was met een verlies van 1,2 procent de grootste daler. In de middaghandel schoot de beurswaarde van het Veldhovense bedrijf zonder directe aanleiding onderuit.

 

Indexzwaargewicht Unilever leverde 0,8 procent in nadat JPMorgan het advies voor het fonds verlaagde naar Onderwogen met een koersdoel van 27 euro.

 

In de AMX (+0,2%) ging AMG aan kop met een dagwinst van 4,2 procent. Ook pennystock Pharming kende een goede dag nadat een partner toestemming kreeg voor de verkoop van Ruconest in Israël. Het biotechbedrijf werd 3,5 procent meer waard.

 

Verder waren het de vastgoedfondsen die een veer moesten laten. Eurocommercial Properties verloor 1,2 procent en Wereldhave werd 1,7 procent minder waard nadat het voor 148 miljoen euro een winkelcentrum in Hoofddorp kocht van Unibail Rodamco.

 

Onder de smallcaps vielen Grontmij en Ordina op. Waar Grontmij 3,8 procent won, verloor Ordina 3,7 procent. Grootaandeelhouder Project Holland verkocht een belang van 15 procent in Ordina voor 1,95 euro per aandeel.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,7 procent hoger op 16.484,48 punten. De S&P500 Index won een half procent en techbeurs Nasdaq handelde 0,6 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.