Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager van start na winstwaarschuwing Shell

Damrak lager van start na winstwaarschuwing Shell
17 jan 2014 om 08:32

Het Damrak gaat een lagere opening tegemoet na een winstwaarschuwing van Royal Dutch Shell. Amerikaanse bedrijfscijfers worden overwegend terughoudend ontvangen.

Ruim een half uur voor de opening noteerden de futures op de AEX 0,3 procent lager. De Europese hoofdbeurzen openen naar verwachting neutraal.

Voorbeurs temperde Royal Dutch Shell de verwachtingen voor de resultaten over het vierde kwartaal. Shell verwacht dat de resultaten over het vierde kwartaal "significant lager" uitvallen.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 sloot donderdagavond nipt lager na tegenvallende koersreacties op verschillende bedrijfscijfers. Citigroup en Goldman Sachs sloten respectievelijk 4,4 en 2,0 procent lager. Daarnaast stelde Elektronicaketen Best Buy beleggers hevig teleur met tegenvallende kerstverkopen en een negatieve outlook met name als gevolg van hevige concurrentie door internetwinkels. Het aandeel verloor bijna een derde aan beurswaarde.

 

Nabeurs rapporteerde Intel zowel een omzet- als winststijging in het vierde kwartaal. Voor 2014 voorziet de chipmaker echter geen groei en het aandeel koerste in de handel nabeurs bijna vijf procent lager.

In Azië koersten de beurzen daarentegen overwegend licht hoger. Dissonant was de Shanghai Composite met een daling van een procent. Beleggers zijn huiverig over de vrijgave maandag van cijfers over de groei van de Chinese economie in het vierde kwartaal. Veel analisten verwachten een groeivertraging naar het laagste niveau sinds 1999.

In Amerika openen vandaag Morgan Stanley, Schlumberger en General Electric de boeken. Op macro-economisch vlak kijken beleggers uit naar cijfers van de Amerikaanse industriële productie in december en het voorlopige consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

In Nederland expireren vandaag opties, hetgeen tot extra volatiliteit kan leiden.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell
verwacht dat de resultaten over het vierde kwartaal "significant lager" uitvallen. Nieuwbakken CEO Ben van Beurden liet weten dat 2013 niet bracht wat de topman van Shell verwacht. Shell rekent voor het vierde kwartaal op een winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), exclusief bijzondere posten, van circa 2,9 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2012 bedroeg de winst 5,6 miljard dollar. Voor heel 2013 rekent Shell op een winst van 19,5 miljard dollar. Dat is flink minder dan de 25,3 miljard dollar over 2012.

ING heeft het koopadvies voor Ahold ingetrokken en het koersdoel verlaagd van 15,00 naar 14,50 euro. ING voorziet onder meer een aanhoudend verlies van marktaandeel en verwacht meer prijsconcurrentie voor Ahold die de marges aantast.

Imtech heeft het belang in het Turkse AE Arma-Elektropanç verkocht aan de voormalige eigenaren en het management. Het belang van 80 procent, dat in april 2012 werd gekocht, wordt voor 21 miljoen euro weer verkocht. Imtech schrijft circa 40 miljoen euro af, voornamelijk op goodwill. Arma droeg in 2012 voor 78 miljoen euro bij aan de groepsomzet van Imtech.


Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,1 procent naar 1.845,90 punten en de Dow Jones verloor 0,4 procent op 16.417,01 punten. De technologiebeurs Nasdaq dikte daarentegen 0,1 procent aan tot 4.218,69 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.