Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Keurige comeback AEX

Keurige comeback AEX
17 jan 2014 om 17:56

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een kleine winst gesloten ondanks de winstwaarschuwing door indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

 

De AEX won 0,2 procent op 408,26 punten na een rustig verlopen optie expiratie.

 

"De eerste winstwaarschuwing van dit jaar en direct van het grootste bedrijf", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB over Shell. Het opmerkelijke koersherstel van Shell lopende de handelsdag schreef Westerterp toe aan onder meer het hoge dividendrendement dat de oliereus biedt.

 

Op weekbasis dikte de AEX ruim een procent aan en daarmee heeft de hoofdindex het volgens Westerterp "uitstekend gedaan", hoewel de Duitse en Franse beurs respectievelijk bijna 3 en 2 procent bijschreven.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 17 fondsen hoger verhandeld tegenover 8 fondsen lager. Aan kop gingen Akzo Nobel en TNT Express met dagwinsten van respectievelijk 2,0 en 1,8 procent.

 

Ook Imtech behoorde met een koerswinst van 0,6 procent tot de stijgers, hoewel de technische dienstverlener opnieuw een tegenvaller meldde. De verkoop van een Turkse deelneming betekende een afschrijving van 40 miljoen euro. Een "behoorlijk" bedrag, aldus analist Edwin de Jong van SNS Securities.

 

De grootste dales waren Randstad en opnieuw ASML. Het Veldhovense bedrijf leverde 1,2 procent in na zorgen onder analisten over de nieuwe EUV technologie en de uitzender werd 1,4 procent minder waard.

 

Royal Dutch Shell, dat bij opening nog ruim 4 procent prijsgaf na de winstwaarschuwing, sloot uiteindelijk onveranderd. De energiegigant verwacht voor het vierde kwartaal een "significant" lagere winst van 2,9 miljard dollar ccs, exclusief bijzondere posten. Analisten spraken van een fikse winstwaarschuwing, maar maken zich vooralsnog geen zorgen om het dividend van Shell.

 

In een half procent hogere AMX steeg pennystock Pharming maar liefst 25 procent in waarde. De laatste weken is het biotechbedrijf uiterst gewild op het Damrak en liet de koers bijna een verdubbeling zien. Verder wonnen Vopak en OCI elk 1,8 procent zonder directe aanleiding.

 

ASM International was met een verlies van 1,4 procent de grootste daler nadat afnemer Intel zich voorzichtig uitliet over 2014.

 

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones Index noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten 0,4 procent hoger op 16.475,96 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq leverden 0,1 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.