Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: openingswinst AEX verdampt op eerste handelsdag

Beursupdate: openingswinst AEX verdampt op eerste handelsdag
2 jan 2014 om 12:25

Het Damrak noteert aan het einde van de ochtend op de eerste handelsdag van 2014 licht lager na een tegenvallend cijfer over de Franse industrie.

 

De AEX-index noteerde 0,2 procent lager op 401,13 punten. Andere Europese beurzen lijden licht hogere verliezen, waarbij de Franse beurs met een verlies van ruim één procent uit de toon valt.

 

“Het tegenvallende cijfer over de Franse industrie gooit roet in het eten”, aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer, die over de inkoopmanagersindexen uit de andere landen wel te spreken was.

 

De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie daalde in december opnieuw, naar 47,0. Het betrof de laagste stand in de afgelopen zeven maanden.

 

Econoom Jack Kennedy van Markit sprak van een "teleurstelling" en meende op basis van de cijfers dat een ommekeer nog niet in zicht is.

 

Ook Nijkamp voorziet nog geen herstel en stelde dat Frankrijk inmiddels een “zorgenkindje” is binnen de eurozone. De vermogensbeheerder benadrukte daarbij dat het gaat om de één na grootste economie van Europa.

 

Nijkamp blijft evenwel optimistisch gestemd voor de middaghandel. De vermogensbeheerder kijkt dan ook uit naar de Amerikaanse macrocijfers, zoals de wekelijkse steunaanvragen en de inkoopmanagersindex voor de industrie.

 

Stijgers en dalers

In de AEX, waar overwegend meer fondsen in het rood stonden, nam technische dienstverlener Imtech de leiding met een winst van 2,2 procent. Op afstand volgden Reed Elsevier en Philips met koerswinsten van respectievelijk 0,8 en 0,6 procent.

 

Royal Shell dikte 0,3 procent aan nadat het bekend maakte de overname van de LNG activiteiten van het Spaanse Repsol voor een bedrag van 4,1 miljard dollar te hebben afgerond.

 

Hekkensluiter was Heineken. De bierbrouwer verloor 1,2 procent. Ook zwaargewicht ArcelorMittal behoorde tot de grootste verliezers en leverde 0,9 procent in.

 

In de Midkap (-0,4%) voerde pennystock Pharming, dat 1,4 procent hoger noteerde, de lijst met stijgers aan. Daarentegen leed Arcadis het grootste verlies en werd 1,8 procent goedkoper.

 

Bij de kleinere fondsen viel Sligro met een min van 2,5 procent in negatieve zin op na een update over de omzet. De supermarktketen en groothandel rapporteerde een omzetgroei van 1 procent over 2013. Vooral de decembermaand verliep teleurstellend voor Sligro. Toch verwacht analist Tom Muller van Theodoor Gilissen dat Sligro in 2014 zal profiteren van een aantrekkende economie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.