Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak licht lager van start bij aanvang 2014

Damrak licht lager van start bij aanvang 2014
2 jan 2014 om 08:22

Het Damrak gaat een licht lagere opening tegemoet op de eerste handelsdag van 2014. Wall Street sloot 2013 af met recordniveaus, terwijl de beurzen in Azië donderdagochtend juist neerwaarts gericht zijn.

Een half uur voorafgaand aan de opening van de Europese beurzen noteerden de futures op de AEX 0,2 procent lager.

"Als ik naar de sentimentsindicatoren kijk, zie ik toch behoorlijk wat optimisme. Teveel wat goed is voor de markt", aldus Corné van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds.

Wall Street sloot op oudejaarsdag het jaar succesvol af met recordstanden op de borden. De Dow eindigde het jaar met een winst van bijna 27 procent. De S&P won bijna 30 procent en techbeurs Nasdaq spande de kroon met een winst van circa 40 procent.

In Azië, waar de beurs van Tokio de deuren dicht hield, was het sentiment vanochtend echter bedrukt. De Chinese Shanghai Composite verloor 0,4 procent na cijfers waaruit bleek dat het groeitempo van de bedrijvigheid in de Chinese industrie afgelopen maand is afgenomen. De beurzen in Zuid Korea en Thailand gaven zelfs ruim twee procent prijs.

In de loop van de ochtend worden ook de inkoopmanagersindexen voor de industrie van onder meer Duitsland en Frankrijk, maar ook Nederland, vrijgegeven. Deze cijfers kunnen op veel aandacht van beleggers rekenen vanwege hun voorspellende waarde. Vanmiddag wordt ook de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie bekend gemaakt.

Beleggers kijken vaak met bovengemiddelde interesse uit naar de start van het nieuwe beursjaar. De eerste vijf handelsdagen gelden doorgaans als een goede indicatie voor de richting van het komende handelsjaar. Stijgingen in de eerste vijf handelsdagen van januari betekenen statistisch gezien zeer vaak dat de beurzen het handelsjaar ook met winst afsluiten.

Bedrijfsnieuws

Sligro Food Group boekte in 2013 ruim een procent meer omzet. Dit maakte de supermarktketen en groothandel donderdag voorbeurs bekend. De omzet steeg afgelopen jaar met 1,3 procent tot 2.498 miljoen euro. Autonoom was de groei 0,9 procent. De decembermaand was echter wel een tegenvaller, hoewel dit volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen niet als een echte verrassing kwam.

BlackRock meldde een kleiner belang in Ziggo , maar verhoogde wel het stemrecht. Uit een melding gedateerd op 27 december 2013 meldde BlackRock een kapitaalbelang van 4,93 procent bij een stemrecht van 5,96 procent. Op 5 december 2012 meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 5,06 procent bij een dito stemrecht.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is het jaar in stijl afgesloten met recordstanden op de borden. De Dow Jones Index eindigde dinsdag 0,4 procent hoger op 16.576,66 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won eveneens 0,4 procent en techbeurs Nasdaq koerste een half procent hoger op 4.176,59 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.