Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit lager op eerste handelsdag 2014

Damrak sluit lager op eerste handelsdag 2014
2 jan 2014 om 17:59

Het Damrak is op de eerste handelsdag van 2014 licht lager gesloten na een eindejaarsrally vorig jaar, die de AEX naar een slotstand van 401,79 punten bracht.

 

De AEX sloot met een verlies van 0,5 procent nipt onder de 400-puntengrens op 399,82 punten.

 

“Hier en daar zie je wat winstnemingen na de rally eind 2013”, aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management, die opmerkt dat de volumes vandaag nog altijd zeer laag waren.

 

De openingswinst van vanochtend werd al weer vlot prijsgegeven na een tegenvallend cijfer over de Franse industrie. De krimp in december was volgens econoom Jack Kennedy van Markit een "teleurstelling". Kennedy meende op basis van de cijfers dat een ommekeer nog niet in zicht is.

 

Zowel Vermeulen als Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer stelden dat Frankrijk, de op één na grootste economie van Europa, inmiddels als “zorgenkindje” binnen de eurozone geldt.

 

De inkoopmanagersindex voor de andere Europese industrieën gaven een optimistischer beeld. In Duitsland bijvoorbeeld steeg de inkoopmanagersindex van 52,7 naar 54,3 en in Nederland liep de index op van 56,8 naar 57,0.

 

Ook de Amerikaanse industrie blijft flink groeien, hoewel het tempo in de afgelopen maand volgens ISM licht afnam. De inkoopmanagersindex daalde van 57,3 naar 57,0.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX hielden de stijgers en dalers elkaar grofweg in evenwicht. Imtech was, zonder directe aanleiding, de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. Op afstand volgde KPN. Het telecombedrijf sloot 1,2 procent hoger.

 

Royal Dutch Shell sprokkelde er 0,1 procent bij nadat het bekend maakte de overname van de LNG activiteiten van het Spaanse Repsol voor een bedrag van 4,1 miljard dollar te hebben afgerond.

 

Hekkensluiter vandaag was Unibail-Rodamco, dat 2,2 procent verloor. Ook Heineken behoorde tot de grootste verliezers. De bierbrouwer noteerde 1,9 procent lager.

 

In de Midkap (-0,6%) ging pennystock Pharming aan kop met een winst van ruim 10 procent, terwijl Heijmans, dat 2,0 procent goedkoper werd, de rode lantaarn droeg.

 

In de AScX ging Sligro met een min van 2,5 procent onderuit na een update over de omzet. De supermarktketen en groothandel rapporteerde een omzetgroei van ruim een procent over 2013. Vooral de decembermaand verliep teleurstellend voor Sligro. Toch verwacht analist Tom Muller van Theodoor Gilissen dat Sligro in 2014 zal profiteren van een aantrekkende economie.

 

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen kleurden omstreeks de klok van zes uur rood. Zo verloor zowel de Dow Jones index als de S&P 500 circa 0,8 procent. De Nasdaq leverde 0,9 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.