Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: onderliggende omzetgroei Unilever onder druk

Beursblik: onderliggende omzetgroei Unilever onder druk
20 jan 2014 om 12:08

Unilever heeft in 2013 een fors lagere omzetgroei geboekt, maar zag de operationele winst stijgen. Dit blijkt uit een door het bedrijf opgestelde consensus waaraan 32 analisten meewerkten.

 

Onderliggend, exclusief overnames, desinvesteringen en wisselkoerseffecten, steeg de omzet in 2013 met 4,2 procent nog wel, maar fors minder sterk dan een jaar eerder. Toen was er nog sprake van een toename van maar liefst 6,9 procent.

 

Het Brits-Nederlandse concern boekte naar verwachting een operationele winst over 2013 van 7.005 miljoen euro van 6.989 miljoen euro een jaar eerder. De totale omzet daalde echter van 51,3 naar 50,0 miljard euro

 

Bij de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal, die vooraf werden gegaan door het temperen van de verwachtingen, gaf CEO Paul Polman aan dat "opkomende markten de belangrijkste aanjager voor groei blijven, ondanks de huidige vertraging", die met name te danken was aan wisselkoerseffecten.

 

Analist Marco Gulpers van ING gaf daarbij recent aan dat ook in 2014 en dan met name in de eerste helft van het jaar de wisselkoerseffecten het resultaat van Unilever nog flink negatief kunnen beïnvloeden, mogelijk tot wel 10 procent. Analisten van Bank of America Merrill Lynch onderschreven dit en meenden dat Unilever in de eerste helft van 2014 last zal blijven ondervinden om te groeien.

 

Analisten van Nomura voegden daaraan een waarschuwing toe voor het korte termijn perspectief van Unilever in aanloop naar de cijfers, door te wijzen op de "agressieve" strategie van concurrent Proctor & Gamble en de marktontwikkelingen in opkomende markten.

 

Resultaten vierde kwartaal

Over het vierde kwartaal boekte Unilever naar verwachting van de analisten een omzet van 11.978 miljoen euro van 12.600 miljoen een jaar eerder. De onderliggende omzetgroei kelderde daarbij van 7,8 tot slechts 3,9 procent.

 

Analisten van Nomura lieten weten uit te gaan van een onderliggende omzetgroei van slechts 3,3 procent, omdat negatieve wisselkoerseffecten volgens de analisten met 10,1 procent zwaarder op de resultaten drukten dan uit de consensus blijkt. De consensus wijst op een negatief wisselkoerseffect van 7,8 procent.

 

Unilever, een van de indexzwaargewichten op het Damrak, maakt dinsdag voorbeurs de jaarcijfers bekend.

 

Het aandeel Unilever handelde maandag 0,2 procent lager op 28,70 euro. De AEX leverde 0,1 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.