Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak licht lager in aanloop naar drukke handelsweek

Beursupdate: Damrak licht lager in aanloop naar drukke handelsweek
20 jan 2014 om 11:37

Het Damrak noteerde tegen het einde van de ochtendhandel licht lager in aanloop naar de start van het cijferseizoen in Amsterdam. Impulsen uit Amerika ontbreken vandaag doordat Wall Street de deuren gesloten houdt vanwege de viering van Martin Luther King Day.

 
De AEX daalde 0,1 procent naar 407,66 punten. Air France-KLM was met afstand de grootste daler na een adviesverlaging door UBS. Op de omringende hoofdbeurzen koersten de beurzen ook overwegend licht lager.

"We hebben vandaag geen richting uit Amerika en weinig macronieuws", aldus Michael Jabroer van Mijn-Effecten, die een rustig verloop van de beursdag voorziet. "Het is wachten op de aftrap van het cijferseizoen morgen door Unilever", aldus de handelaar.

Voor komende week staan op het Damrak de kwartaalcijfers van onder meer indexzwaargewicht Unilever en ASML op de agenda. Unilever luidde de alarmbel al aan het einde van 2013 en de koers van ASML zit de laatste weken nadrukkelijk in een neerwaartse spiraal. Analisten maken zich vooral zorgen over het ogenschijnlijke gebrek aan vooruitgang bij de nieuwe ultraviolet EUV technologie.

In Duitsland koerste Deutsche Bank krap vier procent lager na rapportering van een nettoverlies van 1,0 miljard euro over 2013, dankzij een lagere omzet en rechtszaken. Voor 2014 sprak de top van de grootste bank van Duitsland van een jaar van aanhoudende uitdagingen.

Op de Franse beurs moest automaker PSA Peugeot Citroën ruim vijf procent prijs geven na rapportering van een daling van het aantal verkochte voertuigen op jaarbasis van ruim 4 procent. In China, na thuisland Frankrijk inmiddels het belangrijkste afzetgebied, wist het bedrijf echter wel marktaandeel te winnen.

In Amerika rapporteren morgen onder meer zwaargewichten IBM, Johnson & Johnson en Texas Instruments de kwartaalcijfers.

Stijgers en dalers

Binnen de AEX hielden stijgers en dalers elkaar in evenwicht. Opvallende daler is Air France-KLM met een min van 3,5 procent na een adviesverlaging van Kopen naar Neutraal door UBS. Royal Dutch Shell is na Air France-KLM de grootste daler met een min van 0,7 procent. Na de winstwaarschuwing vrijdag daalde het fonds aanvankelijk bijna 5 procent maar sloot bijna onveranderd. Vanochtend kondigde Shell de verkoop van het belang in het Australische Wheatstone aan voor ruim 1,1 miljard dollar. PostNL en ASML zijn de grootste stijger met plussen van respectievelijk 1,1 en 0,7 procent.

Koersdoelverhogingen door Nomura voor AkzoNobel en DSM lieten beleggers koud. AkzoNobel noteerde onveranderd op 57,98 eur, ondanks een koersdoel verhoging van 48,00 naar 54,00 euro bij een ongewijzigd Reduceren advies. DSM dikte 0,4 procent aan op 56,75 euro na een opwaartse bijstelling van het koersdoel door Nomura  van 63,00 naar 71,00 euro bij een ongewijzigd Kopen advies.

 

In de AMX won pennystock Pharming ruim 22 procent zonder bedrijfsgerelateerd nieuws. Het aandeel is de afgelopen twee weken ruimschoots verdubbeld. Ook de koers van Ten Cate kreeg een impuls met een stijging van 4,7 procent nadat het Almelose bedrijf bekend maakte samen met Airbus en Fokker een verlenging van het TAPAS-contract te ondertekenen. Hekkensluiter is bouwer Heijmans met een min van 0,7 procent.

Onder de lokaal genoteerde fondsen is ingenieursbureau Grontmij met een plus van 3,9 procent de grootste stijger. Fietsenfabrikant Accell moet daarentegen twee procent prijs geven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.