Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lager onder aanvoering DSM

AEX lager onder aanvoering DSM
21 jan 2014 om 17:56

De Amsterdamse beurs is dinsdag in mineur gesloten met DSM als grootste daler.

 

De AEX sloot 0,7 procent lager op 405,19 punten. Daarmee deed het Damrak het slechter dan de omringende beurzen, waar kleine winsten werden geboekt.

 

Volgens Karel Mercx van online broker Lynx leeft er onder beleggers "angst voor het cijferseizoen". De beurswaarderingen zijn hoog, aldus de beleggingsexpert en de bedrijfsresultaten moeten dit nu rechtvaardigen.

 

Met uitzondering van Unilever, is dat vooralsnog niet gelukt, meent Mercx. DSM zakte vandaag door het ijs en vorige week gaf Royal Dutch Shell al een winstwaarschuwing af.

 

Mercx denkt dat de AEX op een top zit en voorziet voor 2014 een slecht beursjaar waarin de index uiteindelijk richting de 320 punten beweegt.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten, onder leiding van indexzwaargewicht Unilever, slechts een handjevol fondsen hoger. Unilever kon 2,3 procent aan beurswaarde bijschrijven na goed ontvangen jaarcijfers. Analisten van ING spraken van een opluchting en bij SNS Securities gaven de resultaten voldoende aanleiding om ook voor de komende jaren op verdere groei van Unilever te mikken.

 

De koers van DSM liep vandaag rake klappen op. Bij het klinken van de slotgong noteerde het aandeel maar liefst 10,3 procent lager. De resultaten over het vierde kwartaal vielen met name bij sterdivisie Nutrition tegen, maar analisten maakten zich meer zorgen over teleurstellende outlook die DSM afgaf. Analisten van Morgan Stanley meenden dat de consensus flink omlaag moet worden bijgesteld en bij KBC Securities verlaagden de analisten reeds het advies voor DSM naar Houden.

 

Ook Imtech kende een slechte dag. De technische dienstverlener werd 4,0 procent minder waard. Een directe aanleiding voor het verlies ontbrak. De 2,6 procent die TNT Express inleverde, was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het verkoopadvies dat Nomura afgaf op het fonds.

 

In de AMX, die 0,9 procent inleverde, domineerde het rood ook de koersenborden. ASM International deed nog wel goede zaken met een dagwinst van 1,9 procent nadat de deelneming in ASM PT flink in waarde steeg. Op de beurs van Hong Kong won ASM PT bijna 6 procent.

 

De meest opvallende koersdaling kwam voor rekening van Pharming, dat bijna een kwart aan beurswaarde inleverde. Ondanks deze aderlating steeg de koers van de pennystock dit jaar nog altijd een keurige 130 procent.

 

Ook BAM en BinckBank kenden een lastig dag en werden respectievelijk 3,4 en 2,9 procent minder waard.

 

Smallcap Wessanen, dat maandag nabeurs aankondigde snackdivisie IZICO in de etalage te zetten, verloor 1,2 procent. De verkoop kan volgens SNS Securities 25 tot 30 miljoen euro opleveren.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,7 procent lager op 16.345,97 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,2 procent en techbeurs Nasdaq perste er een kleine winst van 0,1 procent uit.

 

Na cijfers van onder meer Johnson & Johnson, Verizon en Halliburton, zijn de ogen volgens handelaar Laurens Maartens van NBWM gericht op de resultaten die IBM nabeurs bekend maakt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.