Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent hoger, focus op Unilever

Damrak opent hoger, focus op Unilever
21 jan 2014 om 08:35

Het Damrak opent vanochtend hoger na een positief beurssentiment in Azië en hogere futures in Amerika, waar Wall Street gisteren gesloten was. De aandacht gaat uit naar Unilever en DSM, dat onverwacht voorbeurs voorlopige cijfers publiceerde.

Ruim een half uur voor de opening noteerden de futures op de AEX in lijn met de Europese hoofdbeurzen 0,3 procent hoger.

"Amerikaanse markten gisteren dicht, Azië hoger door verdere bemoeienis van centrale banken, Europa indicaties opening hoger", aldus Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers.

In Azië kleurden de beurzen over een breed front groen na onder meer de bekendmaking van een kapitaalinjectie van de Chinese centrale bank om de krapte op de geldmarkt te bestrijden. De angst voor het uitbreken van een Chinese kredietcrisis werd hierdoor naar de achtergrond gedrukt. De Shanghai Composite noteerde 0,6 procent hoger en de Japanse Nikkei index steeg, na drie verliesdagen op rij, circa 1 procent.

De futures op de Amerikaanse beurzen wijzen op een hogere opening vanmiddag op Wall Street van circa krap een half procent. Gisteren bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met een feestdag. Vrijdag sloot Wal Street verdeeld.

In Amerika openen voorbeurs onder meer Mastercard, Verizon en Johnson & Johnson de boeken. Nabeurs is het de beurt aan onder meer IBM en Texas Instruments. In Europa rapporteren deze ochtend onder meer SAP en SAB Miller kwartaalcijfers.

Om 11:00 uur wordt in Duitsland de belangrijke ZEW index vrijgegeven. De conjunctuurindicator behelst de verwachtingen van circa 400 professionele beleggers en analisten over de ontwikkeling van de conjunctuur en de kapitaalmarkt.

Bedrijfsnieuws

Unilever heeft over 2013 een hoger dan verwachte operationele winst geboekt, maar zag de omzet wel dalen. Dit bleek uit de voorbeurs afgegeven jaarcijfers van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. De onderliggende omzet, exclusief overnames, desinvesteringen en wisselkoerseffecten, steeg in 2013 met 4,3 procent. Een consensus door het bedrijf opgesteld op basis van 32 analisten ging uit van een omzetgroei van 4,2 procent, terwijl de groei over 2012 nog 6,9 procent bedroeg. De operationele winst kwam met 7.500 miljoen euro beduidend hoger uit dan verwacht. Analisten mikten op een operationele winst van 7.005 miljoen euro van 6.989 miljoen euro een jaar eerder.

DSM heeft in 2013, ondanks uitdagende economische omstandigheden en een negatief wisselkoerseffect, een flinke stijging van het resultaat gerealiseerd. De bovenkant van de afgegeven outlook werd evenwel niet gehaald, zo bleek uit de voorlopige cijfers die DSM voorbeurs onverwacht afgaf. In het vierde kwartaal boekte DSM een bedrijfsresultaat van 316 miljoen euro, ruimschoots meer dan de 243 miljoen euro een jaar eerder. Voor heel 2013 steeg het bedrijfsresultaat met circa 20 procent van 1.109 miljoen naar 1.314 miljoen euro. Voor 2014 gaf DSM aan de prestaties te willen verbeteren om tenminste de negatieve impact van wisselkoerseffecten te neutraliseren, welke DSM schat op 70 miljoen euro.

Nomura heeft het advies voor TNT Express verlaagd van Neutraal naar Reduceren, maar het koersdoel verhoogd van 4,90 euro naar 6,00 euro. De analisten voorzien voor 2014 een lichte afname van de tegenwind, hoewel beperkt. Onder deze aanhoudende moeilijke omstandigheden moet TNT Express het Deliver! programma uitvoeren, wat nog veel inspanningen vereist.

 

Slotstanden Wall Street van vrijdag 17 januari

De S&P 500 daalde vrijdag 0,4 procent naar 1.838,70 punten, terwijl de Dow Jones 0,3 procent aandikte op 16.458,56 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 4.197,58 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.