Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML uitblinker op Damrak

ASML uitblinker op Damrak
22 jan 2014 om 10:33

ASML Holding is woensdag de sterkste stijger op het Damrak nadat de Veldhovense onderneming een weinig verrassend vierde kwartaal presenteerde en de outlook voor de eerste jaarhelft van 2014 herhaalde.

 

Voor Extreme Ultraviolet herhaalde ASML ook de verwachting om dit jaar de productiesnelheid op 70 wafers per uur te zullen hebben om dit vervolgens in 2015 te versnellen naar 125 wafers.

 

Na de minder positieve uitspraken van afnemer en aandeelhouder TSMC was het herhalen van de doelstellingen volgens Morgan Stanley een "opluchting".

EUV moet ASML brengen "tot het einde van het volgende decennium", zo gaf CEO Peter Wennink het belang van de nieuwe technologie aan.

 

Outlook

Voor het eerste kwartaal voorziet ASML verder een omzet van circa 1,4 miljard euro en een brutomarge van zo’n 42 procent.

 

Analisten bestempelden deze vooruitzichten als mager. De verwachte omzet vertaalt zich volgens analist Robin van den Broek van ING in een bedrijfsresultaat (EBIT) van circa 240 miljoen euro. De analist had vooraf gerekend op 357 miljoen euro en was daarmee al negatiever dan de consensus van 403 miljoen euro.

 

Voor de eerste helft van 2014 herhaalde ASML een omzet, exclusief EUV, te verwachten van circa 3 miljard euro. Wennink sprak van een "gezond" vooruitzicht voor de komende zes maanden.

 

In tegenstelling tot een jaar eerder gaf ASML geen outlook voor heel het jaar af.

 

"We hebben nog niet voldoende zicht op het vierde kwartaal", aldus Wennink, die meent dat de guidance voor de eerste jaarhelft al een "heel solide basis" geeft.

 

Resultaten

In het vierde kwartaal steeg de omzet, conform de door ASML afgegeven outlook, van 1.318 miljoen euro naar 1.848 miljoen euro. Dit leverde bij een brutomarge van 43,6 procent een nettowinst op van 481 miljoen euro. De marge werd negatief beïnvloed door EUV, aldus ASML.

 

Over heel 2013 bedroeg de omzet 5.245 miljoen euro en kwam de nettowinst uit op 1.015 miljoen euro.

 

ASML zag in de laatste maanden van 2013 voor 1.449 miljoen euro aan nieuwe boekingen binnenkomen en de orderportefeuille steeg naar 1.953 miljoen euro.

 

ASML verhoogde het dividend met 15 procent in vergelijking tot het voorgaande jaar. Dit betekent dat aandeelhouders een dividend van 0,71 euro per aandeel over 2013 tegemoet kunnen zien.

 

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers meent dat het simpelweg "fantastisch" gaat met ASML.

 

Het aandeel koerst woensdag maar liefst 6 procent hoger op 66,97 euro. Later vandaag volgt nog een analistenbijeenkomst die volgens ING nog voor de koersbeweging kan zorgen.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.