Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML voert Damrak hoger

ASML voert Damrak hoger
22 jan 2014 om 17:55

De Amsterdamse beurs is woensdag met een keurige plus gesloten onder aanvoering van ASML.

 

De AEX won 0,6 procent op 407,45 punten en deed het daarmee beduidend beter dan de omringende beurzen. In Parijs sloot de beurs vlak en in Frankfurt werd een nipt verlies geleden.

 

"Positief nieuws van ASML", zo verklaarde marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland het sterke koersverloop op het Damrak. Verder was het volgens Eltink een "redelijk stille" dag.

 

De bedrijfscijfers gaven tot op heden een gemengd beeld volgens Eltink, met enerzijds winstwaarschuwingen door DSM en Shell en anderzijds meevallers als die van ASML.

 

Voor de rest van de handelsweek ziet het er volgens Eltink relatief rustig uit. Beleggers kijken nog uit naar de nodige macro-economische cijfers en donderdag nabeurs opent Microsoft de boeken.

 

Stijgers en dalers

In de AEX was ASML koploper na goed ontvangen kwartaalcijfers. De beurswaarde van het Veldhovense techbedrijf steeg maar liefst 7,0 procent. Beleggers waren vooral blij te horen dat ASML vasthield aan de productiedoelstellingen voor de nieuwe EUV technologie. "Een opluchting", aldus Morgan Stanley.

 

De verwachtingen van ASML voor het lopende kwartaal werden door ING wel als mager bestempeld, maar de nadruk lag duidelijk op EUV.

 

Ook Gemalto had de wind in de rug en steeg 4,2 procent nadat het Franse digitale beveiligingsbedrijf een nieuwe order uit Oekraïne presenteerde. Verder kreeg de AEX steun van indexzwaargewichten Shell en Unilever, die respectievelijk 1,4 en 1,5 procent wonnen.

 

DSM was voor de tweede dag op rij de grootste daler. Na de tegenvallende cijfers van gisteren. Verschillende analisten, waaronder die van ABN AMRO en Credit Suisse, verlaagden het koersdoel voor DSM, dat 2,8 procent lager sloot.

 

Net als DSM zaten ook ING en PostNL in de hoek waar de klappen vielen, terwijl het postbedrijf nog wel een fikse stijging van de dekkingsgraad van het pensioenfonds meldde. ING daalde 1,5 procent en PostNL 1,6 procent.

 

In de AMX (+0,1%) ging ASMI aan kop met een dagwinst van 1,9 procent. Rabobank stelde het koersdoel voor de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie naar boven bij. De grootste dalers in de midkap waren Boskalis en Vopak met elk 0,9 procent verlies.

 

Bij de smallcaps viel het verlies van Beter Bed op. De beddenboer werd 5,2 procent minder waard nadat de resultaten in 2013 flink teruggelopen bleken. Bovendien zal de beddenboer een aantal strategische maatregelen nemen, wat miljoenen euro’s aan kosten met zich meebrengt.

 

Het lokaal genoteerde Inverko won ruim 10 procent nadat het een principeakkoord bereikte over de overname van het Duitse recycling bedrijf Synaplast GMBH Niederlangen DLD.

 

Tussenstand Wall Street

Op Wall Street handelde de Dow Jones Index bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten 0,4 procent lager op 16.352,44 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,1 procent en techbeurs Nasdaq won 0,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.