Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: ASML uitblinker op licht hoger Damrak

Beursupdate: ASML uitblinker op licht hoger Damrak
22 jan 2014 om 11:12

Het Damrak noteert woensdagochtend hoger na meevallend bedrijfsnieuws.

 

De AEX won 0,5 procent op 407,22 punten. De Amsterdamse beurs presteerde daarmee licht beter dan andere Europese beurzen, waarbij de winsten opliepen tot 0,3 procent in zowel Frankrijk als Spanje.

 

"De index staat op winst na overwegend meevallend bedrijfsnieuws, nadat het gisteren te veel was doorgezakt", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

 

Van Eerden verwacht dat ook de komende weken bedrijfscijfers het sentiment zullen bepalen. "Later deze week kijken we onder meer uit naar Apple", aldus de vermogensbeheerder.

 

De markt kijkt vandaag tegen een vrijwel lege agenda aan, waarbij alleen vanavond in Amerika eBay de boeken opent over het afgelopen jaar.

 

Stijgers en dalers

Binnen een overwegend groen gekleurde AEX stak ASML met een winst van maar liefst 6,6 procent met kop en schouders boven de andere fondsen uit. Het technologieconcern de outlook herhaalde de outlook en gaf aan vast te blijven houden aan de productiedoelstellingen voor de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Analisten van Morgan Stanley gaven aan opgelucht te zijn over de productiedoelstellingen, maar noemden de omzetverwachting van 1,4 miljard euro voor het eerste kwartaal "aan de zwakke kant".

 

Imtech en ArcelorMittal volgden ASML op gepaste afstand met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,8 procent.

 

Unilever dikte 1,3 procent aan nadat het profiteerde van een kleine koersdoelverhoging naar 30,90 door Nomura. De Japanse zakenbank verhoogde de winsttaxatie voor 2014 licht met 1 procent en mikken op een winst per aandeel van 1,60 euro. Ook ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor Unilever, van 29,00 naar 30,50 euro.

 

Aegon noteerde 0,8 procent hoger nadat het wijzigingen in de grondslagen voor de financiële verslaggeving doorvoerde en een obligatie afloste. Volgens analist Nico van Geest van Keijser Capital leiden de wijzigingen in de accounting op de lange termijn tot een hogere nettowinst. De aflossing van de obligatie was volgens Van Geest een logische keuze vanwege de hoge rentelasten bij Aegon. ING verhoogde verder het koersdoel van de verzekeraar naar 7,50 bij een onveranderd Kopen advies.

 

Onder het handjevol dalers was DSM hekkensluiter met een verlies van 2,1 procent na een forse verlaging van het koersdoel door Nomura naar 61,00 euro. De analisten van de Japanse zakenbank verlaagden het koersdoel van DSM nadat het bedrijf dinsdag zowel "zwakke cijfers over het vierde kwartaal" als een "zwakke outlook" bekend maakte. Dinsdag sloot het fonds al ruim 10 procent lager nadat beleggers teleurstellend reageerden op de cijfers.

 

In de AMX (+0,3%) waren de bouwers in trek. Heijmans won 1,8 procent en BAM Groep steeg 1,7 procent. ASM International was evenwel de sterkste stijger met een winst van 2,2 procent na een advieswijziging.

 

De grootste verliezer was Wereldhave, dat 0,8 procent inleverde. Ook Eurocommercial Properties hield het hoofd niet boven water en gaf 0,4 procent prijs.

 

Smallcap Beter Bed leverde 3,2 procent in nadat het de resultaten in 2013 flink zag teruglopen en niet aan de verwachtingen kon voldoen. Bovendien meldde de beddenboer een aantal strategische maatregelen te nemen, wat eenmalige lasten van 6,5 miljoen euro tot gevolg had.

 

Het lokaal genoteerde Inverko won bijna 20 procent nadat het bedrijf een principeakkoord bereikte over de overname van het Duitse recycling bedrijf Synaplast GMBH Niederlangen DLD. De overname kwam volgens Inverko overeen met de plannen om de komende jaren zowel autonoom als door middel van overnames te groeien.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.