Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX levert in

AEX levert in
23 jan 2014 om 17:49

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten zonder directe aanleiding. De AEX eindigde 0,9 procent lager op 403,89 punten.

 

Ook op de omringende beurzen domineerde het rood de koersenborden. De Franse beurs leverde een procent in en de Duitse beurs leed een vergelijkbaar verlies als op het Damrak.

 

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa kreeg de markt verdeelde macrocijfers te verwerken en licht beter dan verwachte bedrijfscijfers. Al met al volgens Nijkamp geen reden om lager te sluiten.

 

Nijkamp sprak van een klassieke "risk off" nu de beurzen in Amerika en Duitsland dichtbij nieuwe recordstanden staan. Hier doorheen breken is volgens de vermogensbeheerder niet eenvoudig. "Uitmuntend goede" bedrijfscijfers zouden de aanjager kunnen zijn, meende Nijkamp, die de kans hierop echter niet groot acht.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van ASML, dat woensdag na de kwartaalcijfers juist nog 7 procent won. De beurswaarde van het Veldhovense bedrijf daalde vandaag met 4,5 procent. "Grotendeels winstnemingen", aldus Nijkamp.

 

Ook AkzoNobel had een lastige dag. Het fonds daalde 1,8 procent nadat Barclays een adviesverlaging afgaf. Wel verhoogden de analisten het koersdoel met 4 euro tot 54,00 euro.

 

Gemalto was, zonder directe aanleiding, de sterkste stijger in de hoofdindex. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf werd 2,3 procent meer waard en won woensdag ook al ruim 4 procent hoger koerste.

 

DSM koerste 1,4 procent hoger na twee dagen flink de gebeten hond te zijn geweest na slecht ontvangen kwartaalcijfers.

 

In de AMX (-0,2%) ook overwegend rode koersen. Brunel International was met een verlies van 2,7 procent op 46,54 euro de grootste daler. Kepler Cheuvreux haalde het fonds van de kooplijst omdat de koers volgens de analist inmiddels is hersteld van de koersval na de bekendmaking van de boekhoudkundige onregelmatigheden.

 

De grootste stijger in de Midkap was pennystock Pharming, dat 11,7 procent aan beurswaarde bijschreef.

 

Ook USG People had en uitstekende dag met een koerswinst van 6,0 procent op 11,43 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de uitzender met 3 euro naar 14,00 euro en noemde het fonds de favoriet in de uitzendsector.

 

Onder de smallcaps viel verder nog het verlies van 4 procent voor AND International op. Een directe aanleiding ontbrak.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Inex een procent lager op 16.209,04 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,9 procent in, evenals techbeurs Nasdaq.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.