Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak vlak in afwachting macrocijfers

Beursupdate: Damrak vlak in afwachting macrocijfers
23 jan 2014 om 12:28

Het Damrak noteert donderdag vlak in aanloop naar een reeks macrocijfers uit Amerika.

 

De AEX noteerde vrijwel onveranderd op 407,42 punten. Ook andere Europese beurzen schommelden rond het slot van woensdag, waarbij de beurs in Milaan met een winst van 0,7 procent een uitzondering was.

 

“De markt is nog steeds optimistisch gestemd, alleen bij het groepje dalers [in de AEX] zitten een paar grote jongens”, aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

 

Vanmiddag is het wachten op nieuwe impulsen, zo meent Vermeulen. Later vandaag staan onder meer de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en het consumentenvertrouwen op de rol. Nabeurs opent Microsoft de boeken.

 

Eerder vandaag bleken zowel de industrie als de dienstensector van de eurozone er beter bij te liggen. Ook zorgenkindje Frankrijk liet deze maand lichte verbetering zien. In China bleek de bedrijvigheid van de industrie echter gedaald.

 

Stijgers en dalers

Binnen een overwegend groen gekleurde AEX waren vooral de financials in trek. Zo steeg ING 0,9 procent en was Aegon met een winst van 2,1 procent de sterkste stijger binnen de hoofdindex.

 

Andere stijgers waren onder meer Air France-KLM en KPN. De luchtvaartmaatschappij noteerde 1,0 procent hoger, waar het telecombedrijf 1,3 procent aandikte.

 

ASML leverde een deel van de woensdag geboekte winst weer in. Na de kwartaalrapportage gisteren steeg de beurswaarde van het Veldhovense bedrijf met maar liefst 7 procent. Aan het einde van de ochtendhandel noteerde het technologieconcern 1,8 procent lager.

 

Royal Dutch Shell, dat 0,3 procent rood kleurde, kreeg van een rechtbank in Alaska te horen dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de oliemaatschappij in 2008 onterecht toestemming heeft gegeven voor de proefboringen in de Chukchi Zee. “Wij bestuderen de uitspraak”, aldus een woordvoerder van Shell tegenover ABM Financials News.

 

Een koersdoelverhoging door ING naar 29,00 kon Shell onvoldoende steun bieden.

 

In de AMX (+0,3%) ging pennystock Pharming aan kop met een winst van bijna 10 procent, op afstand gevolgd door uitzender USG People, dat 3,2 procent won op een koers van 11,13 euro. De uitzender profiteerde van een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux naar 14,00 euro. Kepler noemde de onderwaardering van het fonds onterecht.

 

Daarentegen was Brunel met een daling van 1,8 procent de grootste verliezer nadat Kepler Cheuvreux het aandeel van de kooplijst haalde en het advies op Houden zette. Ook BinckBank en OCI hielden het hoofd niet boven water. De twee fondsen verloren respectievelijk 0,6 en 0,5 procent.

 

Bij de kleinere fondsen viel Sligro met een min van 0,6 procent in negatieve zin op. De supermarktketen en groothandel rapporteerde een lichte winstdaling over 2013, ondanks dat de omzet wel steeg. ING sprak van een tegenvallende winstontwikkeling en typeerde de verwachtingen die Sligro afgaf voor 2014 als "voorzichtig".

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.