Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX onder de 400 punten

AEX onder de 400 punten
24 jan 2014 om 13:10

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag een moeilijke dag en de AEX noteert rond lunchtijd ruim onder de 400 punten. Bij de klok van 1 uur noteerde de AEX 1,4 procent lager op 398,42 punten.

 

Volgens Stan Westerterp van JNVB Vermogensbeheer reageert Europa met vertraging op de tegenvallende Chinese macrocijfers van donderdag.

 

"Deze [Chinese cijfers] worden nu wel serieus genomen", aldus Westerterp.

 

Toch maakt de vermogensbeheerder zich nog geen grote zorgen. "Een gezonde correctie".

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteren alle fondsen in het rood, met uitzondering van ASML. De Veldhovense onderneming wint 1,6 procent aan beurswaarde. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde vrijdag het koersdoel voor ASML met 5 euro naar 90 euro. Volgens analist Jos Versteeg loopt de ontwikkeling van de nieuwe technologie EUV "naar wens" en kan de omzet en winst in de komende jaren flink stijgen.

 

Aanvankelijk leek ook Royal Dutch Shell een goede dag tegemoet te gaan nadat Kepler Cheuvreux een koopaanbeveling op de oliereus afgaf. Voor analist Peter Oppitzhauser geldt Shell zelfs als favoriet binnen de sector. Shell koerste 0,3 procent lager.

 

Ziggo leverde 1,5 procent in. De resultaten en de outlook van de kabelaar waren aan zwakke kant volgens de analisten. De koers steeg aanvankelijk nog op overnamefantasie. De gesprekken met grootaandeelhouder Liberty Global duren voort, meldde Ziggo.

 

Grootste daler was Randstad met 3,7 procent. Een directe aanleiding voor het verlies was er niet.

 

In een rode Midkap leverde USG People het meeste in met 4,3 procent, terwijl de uitzender donderdag nog de sterkste stijger was. Ook detacheerder Brunel behoorde met een verlies van 4,1 procent tot de grootste dalers.

 

Pennystock Pharming wist er nog wel een koerswinst uit te persen, zoals het fonds de afgelopen weken met regelmaat al deed. Het biotechbedrijf werd 1,9 procent meer waard.

 

Wessanen was ook een opmerkelijke uitschieter met een winst van 2,7 procent. Grootaandeelhouder Delta Partners kantte zich tegen een overstap naar een one-tier board, volgens Theodoor Gilissen om de grip op het concern te houden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.