Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gehaktdag op Beursplein 5

Gehaktdag op Beursplein 5
24 jan 2014 om 18:04

De Amsterdamse beurs is vrijdag over een breed front flink lager gesloten. De AEX sloot 2,5 procent lager op 393,85 punten.

 

Ook elders in Europa lieten de beurzen een veer. De Franse beurs leverde 2,8 procent in en de Duitse beurs eindigde 2,5 procent lager.

 

"Een teleurstellende dag", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Volgens Bonsee zocht de markt de laatste dagen al richting en een combinatie van zorgen om de opkomende markten, met name de groeivooruitzichten in China, en de onrust op de valutamarkten bepaalden dat de aandelenmarkten lagere niveaus opzochten.

 

Daarbij kwam volgens Bonsee dat de Europese bedrijfscijfers vooralsnog ook teleurstellend zijn, zoals in Nederland die van Ahold en Royal Dutch Shell.

 

De handelaar zag institutionele beleggers verkooporders afgeven en hun vizier richten op andere beleggingsklassen zoals grondstoffen en obligaties.

 

Technisch analisten menen dat de AEX de nodige steun vindt op 393 punten en vanaf dit niveau mogelijk weer kan opveren.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten alle fondsen lager. Gemalto was met een verlies van 5 procent de grootste daler. Volgens Bonsee werden vooral fondsen geraakt die het de afgelopen periode goed deden, zoals financials en uitzenders. Een kwestie van "winst nemen", aldus de handelaar.

 

In de AMX was het beeld niet anders. USG People en Brunel International waren met verliezen van 5,1 en 4,8 procent de grootste dalers. In de Midkap wist Pharming wel stand te houden. Het kleine biotechbedrijf won 3,0 procent en staat voor dit jaar al op een plus van bijna 170 procent.

 

Ook smallcap Wessanen wist tegen de markt in hoger te koersen. Grootaandeelhouder Delta Partners kantte zich tegen een overstap naar een one-tier board, volgens Theodoor Gilissen om de grip op het concern te houden. Aandeelhouder stemden later tijdens de Bava wel in met de benoeming van Christophe Barnouin als opvolger van CEO Piet Hein Merckens. Wessanen sloot 2,9 procent hoger.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 1,2 procent lager op 16.009,42 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 1,3 procent in en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,6 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.