Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Enorme slechte beursweek

Enorme slechte beursweek
26 jan 2014 om 16:38

Na een flinke slechte beursweek kijken beleggers uit naar een aantal zwaargewichten die met kwartaalcijfers komen en het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

 

De AEX leverde afgelopen week 3,5 procent in, vooral aan op vrijdag ging het hard zuidwaarts.

 

"Een teleurstellende [vrij]dag", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Volgens Bonsee zocht de markt de laatste dagen al richting en een combinatie van zorgen om de opkomende markten, met name de groeivooruitzichten in China, en de onrust op de valutamarkten bepaalden dat de aandelenmarkten lagere niveaus opzochten.

 

Onder aanvoering van DSM koersten de meeste fondsen in de AEX afgelopen week lager. De kwartaalresultaten en dan met name de outlook van DSM waren volgens beleggers flink teleurstellend. Ook de analisten reageerden negatief verrast en menig broker stelde het advies of koersdoel voor DSM neerwaarts bij.

 

Volgens Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds zat de teleurstelling vooral bij de divisie Nutrition, juist die activiteiten waar in de toekomst de groei vandaan moet komen. De beurswaarde daalde 14 procent.

 

In tegenstelling tot DSM werd de kwartaalrapportage van ASML wel goed ontvangen. Het Veldhovense bedrijf werd afgelopen week bijna 4 procent meer waard op de beurs.

 

De meevaller zat bij ASML vooral in het herhalen van de outlook en de verwachtingen voor de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Een "opluchting" volgens analisten van Morgan Stanley. Analisten van het Nederlandse Theodoor Gilissen Bankiers voegde daaraan toe dat het gewoonweg "fantastisch" gaat met ASML.

 

Voor komende week staan de zwaargewichten Philips en Royal Dutch Shell op de beursagenda. De resultaten van het olieconcern zullen evenwel weinig verrassend zijn nadat er al een winstwaarschuwing werd afgegeven.

 

Verder zullen beleggers uitkijken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De verwachting is niet dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief zal wijzigen, maar de markt is vooral benieuwd in welk tempo de maandelijkse obligatie aankopen worden afgebouwd.

 

Maandag is er ook aandacht voor de beursgang van Rabobank. De voormalige ledencertificaten worden genoteerd op Euronext Amsterdam. Vrijdagavond maakte de bank bekend nog eens 1.000 tot 2.000 banen te zullen schrappen. Dit volgde op eerdere berichtgeving dat Rabobank de komende jaren al het personeelsbestand zou doen inkrimpen van circa 28.000 naar 20.000.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.