Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: minder omzet en meer winst voor Philips

Beursblik: minder omzet en meer winst voor Philips
27 jan 2014 om 16:34

Philips heeft in het vierde kwartaal een lagere omzet geboekt, maar wel zwarte cijfers geschreven. Dit blijkt uit de verwachtingen van analisten.

 

In het vierde kwartaal boekte Philips volgens een door het bedrijf zelf samengestelde analistenconsensus een circa 6 procent lagere omzet van 6.754 miljoen euro, maar een identieke omzetgroei van 4 procent. Dit resulteerde in een onderliggend bedrijfsresultaat (EBITA) van 891 miljoen euro, tegenover 875 miljoen euro een jaar eerder.

 

Onder de streep restte volgens de analisten een nettowinst van 470 miljoen euro. Vorig jaar leed Philips nog een verlies van 355 miljoen euro, mede door een kartelboete van een half miljard euro.

 

Verschillende analisten sloten voorafgaand aan de kwartaalcijfers niet uit dat Philips positief weet te verrassen, nadat het Eindhovense bedrijf bij de rapportage over het derde kwartaal nog opmerkte dat door de mondiale economische tegenwind de omzet in de komende kwartalen onder druk kan komen te staan.

 

Voor 2013 en de daaropvolgende jaren mikt Philips op een onderliggende omzetgroei van 4 tot 6 procent en een EBITA marge van 10 tot 12 procent voor 2013 en een fractioneel hogere marge in de komende jaren.

 

ING ziet onder meer bij de tak Consumer Lifestyle ruimte voor meevallers en sluit niet uit dat Philips de doelstellingen voor 2016 opwaarts herziet.
Analisten van JPMorgan zijn daarnaast benieuwd naar het verloop van de zoektocht naar een koper voor WOOX Innovations, de multimediatak van Philips die verkocht zou worden aan Funai, maar wat recent afketste.

 

Verder meent ING dat Philips in staat is om het dividend te verhogen van 0,75 euro per aandeel naar 0,90 euro per aandeel. De analisten noemen een dividendverhoging een signaal is dat Philips vertrouwen heeft in de toekomst.

 

Analisten van JPMorgan delen de verwachtingen van ING niet en mikken op een onveranderd dividend van 0,75 euro. Wel is er volgens de analisten van de Amerikaanse bank ruimte voor het verhogen van het lopende aandeleninkoopprogramma.

 

Philips komt dinsdag voorbeurs met de cijfers. Maandagmiddag noteert Philips 0,2 procent lager. De AEX daalt 0,8 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.