Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak opnieuw lager

Beursupdate: Damrak opnieuw lager
27 jan 2014 om 11:30

De Amsterdamse beurs heeft maandag aan het eind van de ochtend lagere koersen neergezet in navolging van een lager slot op Wall Street en in Azië.

 

De AEX verloor 0,7 procent op 391,09 punten, terwijl de AMX 0,6 procent lager noteerde. Omringende beurzen hielden de schade beperkt, Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 0,3 en 0,4 procent.

 

Beleggers zijn volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB nog "in shock na het geweld van vorige week".

 

De AEX leverde afgelopen week 3,5 procent in, waarbij het vooral op vrijdag hard naar beneden ging. Ook op Wall Street sloten de beurzen de week af in mineur. De Dow Jones index zette zelfs de slechtste weekprestatie neer sinds 2011. In Azië daalde de Japanse Nikkei index maandag 2,5 procent en de beurs in Hong Kong sloot 2 procent lager.

 

"Een gezonde correctie die we al aan zagen komen", aldus vermogensbeheerder Westerterp, die verder zei dat een correctie tot 385 punten op de AEX "niet gek zou zijn".

 

Westerterp liet evenwel weten dat hij niet verwacht dat we "door het ijs zakken".

 

Beleggers hopen dat de aandacht deze week wordt verschoven naar de bedrijfscijfers. Voor komende week staan in Nederland de indexzwaargewichten Philips en Royal Dutch Shell op de beursagenda.

 

Apple zal nabeurs de cijfers over het vierde kwartaal publiceren en Westerterp denkt dat de focus met name op de innovatie van het concern zal liggen. "De groeicijfers van 2 tot 3 jaar geleden zijn weg."

 

Onder meer Facebook, Google en ExxonMobil zullen verder deze week de boeken openen.

 

Naast de bedrijfscijfers kijken beleggers deze week ook uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De verwachting is niet dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief zal wijzigen, maar de markt is vooral benieuwd in welk tempo de maandelijkse obligatie aankopen worden afgebouwd.

 

Verder bracht Rabobank vandaag de voormalige ledencertificaten naar de beurs. Op Euronext Amsterdam kwam vanochtend een openingskoers op de borden van 105,0 procent, terwijl de koers kort na opening daalde naar 104,82 procent.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX noteerden de meeste fondsen lagere koersen, met als grootste daler Ziggo. Liberty Global bracht voorbeurs een overnamebod uit op de kabelaar van 34,53 euro per aandeel. Daarmee werd Ziggo op 10 miljard euro gewaardeerd. Het bod is voor 11,00 euro in contanten en voor de rest in aandelen Liberty Global. Volgens Corné van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds stelde vooral de aandelencomponent in het bod teleur en zat de overnamepremie al in de koers verwerkt. Ziggo daalde 3,8 procent.

 

Imtech en SBM Offshore volgden Ziggo op gepaste afstand met verliezen van 2,1 en 1,9 procent. Van Zeijl wees op ABN AMRO, dat SBM Offshore van de favorietenlijst haalde. Het koersdoel blijft onveranderd 18 euro, maar volgens Van Zeijl is er op het advies inmiddels meer dan 21 procent rendement gemaakt, wat reden is voor winstnemingen.

 

Philips was een van de weinige stijgers en schreef 0,5 procent bij. Dinsdag opent het bedrijf uit Eindhoven de boeken over 2013.

 

Op de AMX (-0,6%) waren Eurocommercial Properties en OCI de enige stijgers. Eerstgenoemde steeg 0,4 procent nadat Goldman Sachs het advies verhoogde van Neutraal naar Kopen. OCI steeg 0,6 procent. Ook hier was er sprake van een positief analistenrapport. Deutsche Bank verhoogde het advies van Houden naar Kopen bij een koersdoel van 39,00 euro.

 

Aperam verloor 0,1 procent ondanks een initieel Kopen advies van Kepler Cheuvreux met een koersdoel van 17,00 euro.

 

Smallcap Sligro Food Group pluste 0,4 procent nadat ING het fonds van de verkooplijst haalde en een Houden advies mee gaf. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld naar 27,50 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.