Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: licht hogere koersen op Damrak

Beursupdate: licht hogere koersen op Damrak
28 jan 2014 om 11:23

De Amsterdamse beurs heeft tegen het einde van de ochtendhandel licht hogere koersen op de borden gezet na scherpe dalingen in de voorgaande handelsdagen.

De AEX noteerde 0,4 procent hoger op 392,22 punten, terwijl de AMX 0,5 procent bij kon schrijven. Omringende hoofdbeurzen presteerden beter. De Duitse DAX index en de Franse CAC40 koersten circa 0,7 procent hoger.

Ondanks het herstel van vandaag is volgens beleggingsspecialist Karel Mercx van Lynx "de geest uit de fles". "Veel Europese bedrijven worden geraakt door de dalende valuta van opkomende markten, terwijl ze juist daar hun groei vandaan moeten halen", aldus Mercx, die van mening is dat de bedrijfscijfers tegenvallen en de markt verder omlaag kan.

Door het vooruitzicht van het terugdraaien van de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, waardoor de westerse rente naar verwachting zal oplopen, halen beleggers momenteel versneld kapitaal terug uit opkomende markten. Onder meer de Turkse lira en de Argentijnse peso daalden daardoor snel in waarde.

 

Beleggers kijken om die reden met extra belangstelling uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. De verwachting is niet dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief zal wijzigen, maar de markt is vooral benieuwd in welk tempo de maandelijkse obligatie aankopen worden afgebouwd.

Stijgers en dalers

Binnen de AEX, waar een meerderheid van de fondsen rood kleurde, stuwden de indexzwaargewichten ArcelorMittal en ING Groep de index met plussen van respectievelijk 4,1 en 3,0 procent. DSM dikte ruim een procent aan ondanks een forse koersdoelverlaging in navolging van de teleurstellende jaarresultaten vorige week door UBS van 58,00 naar 49,00 euro.

Philips koerste na rapportering van de kwartaalcijfers en het afgeven van een voorzichtige outlook voorbeurs ruim een procent lager. Het fonds opende krap twee procent lager maar wist gedurende de ochtend ook in het groen te noteren. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een "sterke kwartaalrapportage", terwijl ING de "voorzichtige" vooruitzichten benadrukte.

De oplopende volatiliteit van de afgelopen handelsdagen zorgt voor hoge koersuitslagen op individueel fondsenniveau. In de Midkap (+0,5%) stijgen de volatiele fondsen USG People, roestvrij staalconcern Aperam en bouwer Heijmans circa drie procent.

Onder de smallcaps ging Value8 aan kop met een plus van ruim vier procent nadat deelneming SnowWorld aankondigde SnowPlanet over te nemen. Kort na de opening noteerde het fonds nog ruim drie procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.