Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak maakt einde aan verliesreeks

Damrak maakt einde aan verliesreeks
28 jan 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurzen hebben dinsdag hogere koersen op de borden genoteerd nadat een uitbodemingsproces van start ging.

 

De AEX won 0,4 procent op 392,23 punten, terwijl de AMX 0,8 procent bij kon schrijven. Ook omringende beurzen noteerden in het groen met als uitblinkers Parijs en Madrid met winsten van respectievelijk 1,0 en 1,2 procent.

 

"We zijn aan het uitbodemen, waarbij we richting het einde van de week zijwaarts tot licht hoger kunnen gaan", zei Laurens Maartens, head of trading bij NBWM.

 

De afgelopen handelsdagen stonden de mondiale aandelenmarkten onder forse druk na onder meer teleurstellende groeivooruitzichten voor China en onrust in opkomende markten. Onder meer de Dow Jones Index zette vorige week de slechtste prestatie op weekbasis neer sinds 2011.

 

Beleggers moeten zich volgens Maartens vanavond richten op het rentebesluit van de Turkse bank, wat de rente volgens de handelaar "omhoog zal gooien" om rust te genereren op de financiële markten na de recente koersval van de Turkse lira.

 

Maartens sprak verder de voorspelling uit dat de Federal Reserve bij de bekendmaking van het rentebesluit woensdag "gewoon" verder zal gaan met taperen door de maandelijkse obligatie aankopen met 10 miljard dollar te verlagen. Volgens Maartens zal dit een positief effect op de beurs hebben.

 

Door het vooruitzicht van het terugdraaien van de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, waardoor de westerse rente naar verwachting zal oplopen, haalden beleggers de laatste tijd versneld kapitaal terug uit opkomende markten.

 

Woensdag kunnen beleggers zich naast het rentebesluit van de Federal Reserve storten op bedrijfscijfers van onder meer Deutsche Bank, Novartis en Facebook.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX noteerden 10 van de 25 fondsen hogere koersen met als uitblinker een 3,5 procent hogere koers voor ArcelorMittal. De staalreus profiteerde van een positief analistenrapport van Nomura over de mijnbouwsector.

 

Indexzwaargewicht ING Groep volgde met een winst van 3,1 procent. Het Ministerie van Financiën zal een derde veiling organiseren om het resterende deel van de Alt-A portefeuille ter waarde van ruim 2 miljard dollar te verkopen.

 

DSM steeg 2,0 ondanks een forse koersdoelverlaging door UBS van 58,00 naar 49,00 euro. De Zwitserse broker verlaagde het koersdoel vanwege de teleurstellende kwartaalcijfers van DSM vorige week.

 

Philips beleefde een volatiele dag na publicatie van de jaarcijfers. Het aandeel koerste zowel fors lager als hoger om uiteindelijk slechts 0,2 procent lager te sluiten. Analisten reageerden gemengd op de cijfers en outlook van het Eindhovense bedrijf uit. Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een "sterke kwartaalrapportage", terwijl ING de "voorzichtige" vooruitzichten benadrukte. Analisten van JPMorgan Cazenove wezen er verder nog op dat de resultaten profiteerden van enkele eenmalige posten.

 

Analisten van ABN AMRO hervatten het volgen van Royal Dutch Shell met een Houden advies en een koersdoel van 27,50 euro. Met de komst van Ben van Beurden als nieuwe CEO van Shell zal het bedrijf zich volgens ABN AMRO weer gaan richten op winstgevendheid in plaats van groei. De oliereus sloot dinsdag 0,4 procent lager.

 

Indexzwaargewichten Unilever en ASML besloten de dag als grootste dalers met verliezen van 0,9 en 1,4 procent.

 

Op de AMX (+0,8%) blonken de volatiele fondsen Aperam en USG People uit zonder directe aanleiding. De fondsen sloten fors hoger met winsten van respectievelijk 8,4 en 5,2 procent.

 

Onder de smallcaps steeg Value8 met 0,3 procent nadat deelneming SnowWorld aankondigde SnowPlanet over te nemen. Kort na de opening noteerde het fonds nog ruim drie procent lager. ShowWorld sloot 0,4 procent hoger.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden zowel de Dow Jones Index als de S&P 500 een winst van 0,4 procent op 15.896,60 en 1.789,05 punten. Techbeurs Nasdaq koerste vlak.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.