Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit lager na volatiele sessie

AEX sluit lager na volatiele sessie
29 jan 2014 om 17:53

De Amsterdamse beurs is woensdag in het rood gesloten na een volatiele dag waarin de valutamarkten en de Federal Reserve een hoofdrol vertolkten.

 

De AEX eindigde 0,7 procent lager op 389,33 punten. De hoofdindex opende echter vier punten hoger, om vervolgens weg te zakken tot onder de 385 punten. Daarna zette een licht herstel in. De omringende beurzen leden vergelijkbare verliezen als op het Damrak.

 

De volatiliteit op de aandelenmarkten zijn volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger een teken van de nervositeit onder beleggers.

 

Eerst was er volgens de beleggingsstrateeg opluchting om de actie die centrale banken in de opkomende markten namen, maar inmiddels wordt er zenuwachtig uitgezien naar de monetaire vergadering van de Federal Reserve, aldus Zwanenburg.

 

De markt verwacht dat de Fed de obligatie aankopen in februari verder verlaagd naar 65 miljard dollar. Aan het rentetarief wordt niet gemorreld, menen de marktvorsers.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 16 fondsen lager tegenover 9 fondsen hoger. Het grootse verlies kwam voor rekening van Philips na een adviesverlaging door Barclays. Analisten menen dat door de moeilijke omstandigheden de effecten van het kostenbesparingsprogramma niet zichtbaar worden. Philips werd 3,4 procent minder waard.

 

Naast Philips kende ook Air France-KLM een moeilijke dag. De luchtvaartmaatschappij werd 2,7 procent minder waard.

 

PostNL wist de weg omhoog wel te vinden. PostNL koerste 2,8 procent hoger nadat door het postbedrijf werd gespeculeerd over een verlaging van het aantal bezorgdagen van vijf naar vier of mogelijk zelfs drie.

 

In de AMX (-0,1%) deed USG People goede zaken na positieve analistenrapporten. Onder meer ING noemde de uitzender koopwaardig. USG People werd 3,4 procent meer waard.

 

Tegenover de winst van USG People stond het koersverlies van Pharming. De pennystock werd 7,9 procent minder waard. OCI leverde 2,3 procent in, ondanks nieuwe bouwopdrachten ter waarde van 600 miljoen dollar die het Egyptische bedrijf ontving.

 

Onder de smallcaps viel Arseus op met een dagwinst van 2,1 procent na een koopaanbeveling door ING. Ook Galapagos deed goede zaken. Het biotechbedrijf werd zo’n 7 procent meer waard, geholpen door een koopadvies van UBS. Verder kondigde Galapagos een tweede fase aan voor een middel tegen Crohn. Bij succes levert dit een betaling door AbbVie van 50 miljoen dollar op.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.850,79 punten. De S&P500 Index verloor 0,4 procent en techbeurs Nasdaq 0,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.