Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: weinig vuurwerk bij Shell na winstwaarschuwing

Beursblik: weinig vuurwerk bij Shell na winstwaarschuwing
29 jan 2014 om 10:56

Royal Dutch Shell komt donderdag met de kwartaalcijfers, maar veel vuurwerk wordt niet verwacht na de winstwaarschuwing eerder deze maand. Daarbij onthult de nieuwe topman pas in maart de toekomstplannen van de oliereus.

 

Analisten gepolst door ABM Financial News verwachten dan ook dat het aandeel Shell tot de presentatie van de nieuwe plannen, op 13 maart in Londen en 17 maart in New York, weinig beweging zal laten zien.

 

Bij ING verwachten de analisten dat Van Beurden alles zal doen om een goede start te maken en het rendement op de investeringen fiks te verhogen. Na de "pijnlijke" winstwaarschuwing is echter ook daadkracht geboden, aldus ING.

 

Keiharde winstwaarschuwing

Medio januari meldde Shell voor het vierde kwartaal een winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), exclusief bijzondere posten, van circa 2,9 miljard dollar te voorzien. In het derde kwartaal was dit nog 4,5 miljard dollar en in het laatste kwartaal van 2012 5,6 miljard dollar.

 

Analisten van Theodoor Gilissen Bankiers spraken van een "keiharde winstwaarschuwing" en bij JPMorgan Cazenove rekenen de analisten op een verlaging van de consensus voor 2014.

 

Voor heel 2013 gaf Shell aan te mikken op een winst van 19,5 miljard dollar, flink minder dan de 25,3 miljard dollar over 2012.

 

De sterke winstdaling is volgens Shell te danken aan de moeilijke omstandigheden bij downstream, hogere exploratiekosten en lagere volumes bij upstream. Een deel van deze problemen mogen voor Van Beurden geen verrassing zijn, aangezien de vervanger van CEO Peter Voser afkomstig is uit de downstreamtak.

 

Ondanks de lagere winst voorzien analisten geen problemen voor het dividendbeleid van Shell.

 

Koers

Opvallend was de koersbeweging op de dag van de winstwaarschuwing. Het aandeel opende flink lager en koerste op het dieptepunt circa 5 procent in het rood. Aan het einde van de handelsdag sloot Shell echter onveranderd.

 

Daags na de winstwaarschuwing zette Kepler Cheuvreux de oliereus op de kooplijst en noemde Shell de favoriet in de sector. ABN AMRO hervatte de research voor Shell met een Houden advies en denkt dat Shell zich met de komst van Van Beurden weer zal gaan richten op winstgevendheid in plaats van groei.

 

Royal Dutch Shell komt donderdag voorbeurs met de definitieve cijfers over het vierde kwartaal. Woensdag koerste het fonds halverwege de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 25,87 euro, terwijl het Damrak 0,7 procent hoger noteerde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.