Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak geeft herstel vervolg

Beursupdate: Damrak geeft herstel vervolg
29 jan 2014 om 11:16

Het Damrak noteert woensdag in navolging van hogere koersen op dinsdag opnieuw hoger, waarbij beleggers wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve.

 

Iets na de klok van elf uur noteerde de AEX 0,7 procent hoger op 395,13 punten. Dit lag in lijn met winsten op andere Europese beurzen, die opliepen tot één procent Duitsland.

 

"Vandaag zien we een stukje herstel na de forse koersval", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management, die meent dat het sentiment wordt ondersteunt door een positief cijfer uit Duitsland.
Uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk bleek woensdag dat het consumentenvertrouwen voor de komende maand steeg van 7,7 in januari tot 8,2 voor februari.

 

Met uitzondering van dinsdag verloren de beurzen de afgelopen handelsdagen fors, na onder meer teleurstellende groeivooruitzichten voor China en onrust in opkomende markten. De Turkse centrale bank verhoogde in een poging de koersval van de Turkse lira te stoppen  dinsdagavond de rente flink. De basisrente werd verhoogd van 4,5 naar liefst 10 procent.

 

Vanavond maakt de Fed het laatste rentebesluit onder leiding van scheidend voorzitter Ben Bernanke bekend. Marktvorsers verwachten niet dat de centrale bank het huidige lage rentetarief van 0 tot 0,25 procent zal aanpassen, maar kijken vooral uit naar het tempo waarin de Fed de maandelijkse obligatie aankopen terugbrengt. Bij de vorige vergadering kondigde de Fed aan de aankopen te verlagen van 85 naar 75 miljard dollar.

 

Ook Vermeulen sluit zich aan bij de consensusverwachting. "De Fed zal vanavond geen acties ondernemen", zo verwacht de vermogensbeheerder.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX, waar slechts één fonds het hoofd niet boven water hield, nam PostNL de leiding met een winst van 3,8 procent. Het postbedrijf overweegt om, als de Europese richtlijnen dit toestaan, naar een vier- of zelfs driedaagse postbezorging te gaan. "We sluiten niets uit", aldus een woordvoerder van PostNL tegenover ABM Financial News.

 

Imtech volgde het postbedrijf met een winst van 2,5 procent.

 

Randstad noteerde 1,5 procent hoger nadat analist Marc Zwartsenburg van ING het koersdoel voor de uitzender verhoogde naar 61,00 euro. De analist schreef dat de markt "te voorzichtig" is geworden over de uitzendsector door twijfels over de kracht van het herstel. Volgens Zwartsenburg staat de Nederlandse uitzendbranche nog maar aan het begin van een herstelperiode.

 

Verder won DSM 1,4 procent nadat Rabobank het aandeel op de kooplijst zette. Het aandeel had volgens analist Frank Claassen van Rabobank behoorlijk wat koerswaarde verloren en is daarom nu aantrekkelijk gewaardeerd.

 

Het enige fonds dat binnen de AEX niet het hoofd boven water kon houden bleek Philips, dat 1,5 procent goedkoper werd. De Duitse concurrent Osram handhaafde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014, ondanks een lagere omzet, de nettowinst.

 

In de Midkap (+1,0%) profiteerden ook uitzenders USG People en Brunel, net als sectorgenoot Randstad, van het positieve analistenrapport van ING over de Nederlandse uitzendbranche. Respectievelijk wonnen de aandelen 4,4 en 1,6 procent. Analist Marc Zwartsenburg van ING wil met USG People inspelen op een herstel van de Nederlandse economie, terwijl de analist voor Brunel International sterke autonome resultaten over het vierde kwartaal verwacht en schreef geloof te hebben in groei van de Nederlandse tak van de detacheerder.

 

De enige daler van de Midkap was Pharming, dat 7,4 procent rood kleurde.

 

Onder de smallcaps was Arseus de uitblinker met een winst van 2,5 procent nadat ING het aandeel op Kopen zette. De markt houdt volgens de bank te veel rekening met de negatieve impact van toekomstige desinvesteringen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.