Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak licht lager van start

Damrak licht lager van start
3 jan 2014 om 08:31

Het Damrak gaat een voorzichtige opening tegemoet na forse verliezen op Wall Street en Azie. Ruim een half uur voor de opening van de Europese beurzen noteerden de futures op de AEX 0,1 procent lager.

"Het is afwachten tot er een nieuw thema ontstaat waar beleggers zich op gaan richten", aldus beleggingsexpert Karel Mercx van Lynx, die er op wijst dat tot dat moment beleggers "zoekende" zijn.

Wall Street sloot voor het eerst sinds 2008 op de eerste handelsdag lager ondanks positieve macro-economische cijfers. Uitgestelde winstnemingen in verband met Amerikaanse vermogenswinstbelasting kunnen een rol gespeeld hebben bij de valse start van het nieuwe jaar.

Veel beleggers kijken met bovengemiddelde belangstelling naar de start van het beursjaar. Het koersverloop in de eerste vijf handelsdagen van januari op Wall Street is in het verleden een goede indicatie geweest voor koersverloop in de rest van het beursjaar.

In Azië, waar de Japanse beurs gesloten was, was het sentiment eveneens bedrukt na een tegenvallend Chinees cijfer dat wijst op een groeivertraging in de dienstensector. De Shanghai Composite gaf 1,4 procent prijs en de beurs in Hong Kong daalde zelfs twee procent. De beurs in Seoel, waar zwaargewicht Samsung in twee handelsdagen zes procent aan beurswaarde verloor, sloot 1 procent lager.

Goud en zilver hadden daarentegen een goede start van het nieuwe jaar, na een dramatisch koersverloop in 2013, en wonnen beiden circa 2 procent. Newmont Mining, een van de grootste grondstoffenproducenten in de wereld, steeg op Wall Street zelfs vier procent.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. In Amerika worden cijfers over de autoverkopen in december en de wekelijkse olievoorraden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

KPN kondigde aan dat de tweede optie van de joint venture Reggefiber is uitgeoefend. Dat meldde het telecombedrijf vrijdag voorbeurs. Na de afronding van de optie komt het belang van KPN uit op 60 procent en heeft het telecombedrijf tevens de volledige zeggenschap over glasvezelproducent Reggefiber in handen. Dit betekent dat de resultaten van Reggefiber voortaan geconsolideerd worden in de boeken van KPN.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,9 procent naar 1.831,97 punten, de Dow Jones verloor 0,8 procent op 16.441,61 punten en de Nasdaq sloot ook 0,8 procent lager op 4.143,07 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.