Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX opent lager na Fed en krimp Chinese industrie

AEX opent lager na Fed en krimp Chinese industrie
30 jan 2014 om 08:36

De Amsterdamse beurs opent licht lager na dieprode koersen op Wall Street en in Azië. Onder meer het rentebesluit van de Federal Reserve, een tegenvallende Chinese inkoopmanagersindex en de onrust in de opkomende markten drukken het sentiment.

Futures op de AEX noteren een half uur voor opening 0,2 procent lager. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting in het rood openen.

"De AEX heeft de afgelopen dagen 20 punten prijs gegeven en is op korte termijn oversold", aldus handelaar John Beijer van Beursfoon, die verwacht dat de beurs uit technisch oogpunt klaar is voor een herstel.

Wall Street sloot woensdagavond fors lager na het besluit van de Federal Reserve om opnieuw 10 miljard dollar minder te spenderen aan het opkomen van obligaties. Aanleiding voor het taperen was volgens de Fed de toename van economische activiteit en de verbetering van de arbeidsmarkt. De Fed verwacht de komende bijeenkomsten in een zelfde tempo de obligatie aankopen verder te verlagen.

In Azië stonden de markten onder meer onder druk door de krimp van de Chinese industrie in januari. De inkoopmanagersindex kwam in januari uit op 49,5 procent. In december was dit nog 50,5 procent. De Chinese Shanghai Composite hield de schade echter beperkt met een verlies van een half procent. In verband met de viering van het Chinese nieuwe jaar openen de beurzen pas volgende week vrijdag weer de deuren.

    
In Japan kampte de beurs de afgelopen dagen ook nog met een snel in waarde stijgende yen als gevolg van de onrust op de valutamarkten van veel opkomende markten. Op export gerichte ondernemingen daalden scherp, waaronder autobouwers, en de Nikkei index sloot 2,5 procent lager. Het laagste niveau in krap drie maanden.

In Duitsland worden in de loop van de ochtend onder meer cijfers over de handelsbalans, de consumentenprijzen en de werkloosheid in december vrijgegeven. In Amerika kijken beleggers uit naar cijfers over de economische groei. Nabeurs rapporteert internetgigant Google kwartaalcijfers.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell boekte in het vierde kwartaal, conform de eerder afgegeven waarschuwing, een flinke winstval. De sterke winstdaling is volgens Shell onder meer te danken aan de moeilijke omstandigheden bij downstream, hogere exploratiekosten en lagere volumes bij upstream. In de laatste drie maanden van 2013 boekte Shell een winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), exclusief bijzondere posten, van 2.915 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit nog 5.639 miljoen dollar.

TNT Express heeft de gesprekken over een verkoop van de Braziliaanse activiteiten afgebroken. TNT Express meende dat een verkoop tegen acceptabele voorwaarden en prijs niet mogelijk bleek en zet de activiteiten nu zelf door.
 

Core Laboratories boekte in het vierde kwartaal van 2013 zowel een hogere nettowinst als omzet, gedreven door de introductie van nieuwe technologieën. Dat meldde de dienstverlener aan de oliesector, met een notering op het Damrak, woensdag nabeurs. De omzet steeg op jaarbasis van 254,5 naar 276,3 miljoen dollar, hetgeen resulteerde in een stijging van de nettowinst met 18 procent naar 64,7 miljoen dollar.

ING verhoogde het advies voor Wereldhave van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel daarbij opwaarts bij van 54,40 euro naar 62,20 euro. Volgens analisten van ING is Wereldhave in rustiger vaarwater gekomen na de verkoop van de Amerikaanse en Britse portefeuille en de aankoop van winkelcentrum de Vier Meren, dat het dividendbeleid op korte termijn veilig stelt.

ING herzag ook het koersdoel voor Heijmans flink opwaarts. Het koersdoel werd bijgesteld van 10,00 euro naar 16,25 euro bij een onveranderd Kopen advies. Hoewel speculeren op een herstel van de huizenmarkt niet zonder risico is, menen de analisten van ING dat de eventuele beloning dit toch de moeite maakt. Een koers boven de 20 euro sluit ING dan ook niet uit op termijn. Wel moet het herstel van de huizenmarkt dit jaar dan meer tractie krijgen.

   
Slotstanden Wall Street

De Dow Jones verloor woensdag 1,2 procent tot 15.738,79 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 1,0 procent lager sloot op 1.774,20 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.051,43 punten, een verlies van 1,1 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.