Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Volatiel Damrak zoekt richting

Volatiel Damrak zoekt richting
30 jan 2014 om 11:49

Het Damrak noteerde donderdag vanwege een aanhoudend bedrukt sentiment opnieuw lager ondanks een koerssprong van zwaargewicht Royal Dutch Shell.

Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 0,2 procent lager op 388,81 punten. Dit lag in lijn met de bescheiden verliezen op andere Europese beurzen, die opliepen tot 0,3 procent in Duitsland.

"Opkomende markten zijn het thema en drukken het sentiment", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO, die wijst op het "tegenvallende cijfer" van de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie en de aanhoudende dalingen van onder meer de Turkse lira en de Zuid Afrikaanse rand, die voor onrust zorgen.

"Beleggers willen stabiliteit en rust zien", aldus de handelaar, die benadrukt dat de huidige onzekerheid leidt tot winstnemingen, ondanks "redelijke" bedrijfscijfers.

In Azië stonden de markten onder meer onder druk door de krimp van de Chinese industrie in januari. De inkoopmanagersindex kwam in januari uit op 49,5 procent. In december was dit nog 50,5 procent.

In Japan kampte de beurs de afgelopen dagen juist met een snel in waarde stijgende yen als gevolg van de onrust op de valutamarkten van veel opkomende markten. Op export gerichte bedrijven kwamen daardoor onder druk te staan.

Uit Duitsland kwam daarentegen vanochtend goed nieuws over de arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde licht en bivakkeert met een percentage van 6,8 procent rond het laagste niveau in twee decennia tijd.

In Amerika kijken beleggers vanmiddag nog uit naar cijfers over de economische groei en nabeurs rapporteert internetgigant Google de kwartaalcijfers.

Stijgers en dalers

Binnen de AEX index zetten de doorgaans minder volatiele zwaargewichten Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken de toon.

Shell rapporteerde een fikse winstdaling conform de eerder afgegeven winstwaarschuwing. Analist Quirijn Mulder van ING voorziet echter dat nieuwbakken topman Ben van Beurden "niet kan wachten om echte actie te ondernemen" en op de managementdag van 13 maart ingrijpende maatregelen kan presenteren. Shell was de grootste stijger op het Damrak met een plus van krap drie procent.

Unilever en Heineken, fondsen met een relatief zeer grote blootstelling aan de opkomende markten, zijn de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 3,0 en 1,8 procent. Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers wees op de "valutaire tegenwind", die direct van invloed is op de winstgevendheid van de twee ondernemingen, als verklaring voor de scherpe koersdalingen. Daarnaast rapporteerde een sectorgenoot van Heineken, drankenfabrikant Diageo, tegenvallende bierverkopen in Nigeria, dat geldt als een van de belangrijkste markten voor de Nederlandse brouwer.

Bodemonderzoeker Fugro koerste 1,7 procent lager na een koersdoelverlaging door Nomura. Oliedienstverlener SBM Offshore profiteerde juist van een adviesverhoging van de Japanse zakenbank met een plus van 0,8 procent.

In een onveranderde  Midkap, waar stijgers en dalers elkaar in evenwicht hielden, behoorden Wereldhave en Heijmans tot de grootste stijgers, met respectievelijk plussen van 2,5 en 1,5 procent , na positieve analistenrapporten van ING. Nutreco sloot de rij met een min van 1,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.