Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lijdt stevig maandverlies

AEX lijdt stevig maandverlies
31 jan 2014 om 18:13

De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, maar wist tegen het slot nog een deel van het verlies goed te maken. De AEX sloot 0,7 procent lager op 386,85 punten. Intradag schoot de hoofdindex echter tot onder de 382 punten.

 

Volgens Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds is de markt "sterk sentiment gedreven" door de zorgen om de opkomende markten. Zo sloot Heineken vandaag als een van de sterkste stijgers en bungelde de brouwer donderdag nog onderaan.

 

Uit Europa kwamen vanochtend tegenvallende macrocijfers. De Duitse detailhandel verkocht minder en de inflatie daalde. De cijfers uit Amerika waren beter, maar niet geweldig. Zo daalde het consumentenvertrouwen minder sterk dan voorzien en gaf de Amerikaan wel meer uit, maar steeg zijn inkomen niet.

 

Over de maand januari maakte de AEX 3,7 procent verlies, onder aanvoering van DSM, dat maar liefst 14 procent minder waard werd.

 

"Het overmatige sentiment van begin van dit jaar is er nu wel uit geramd", aldus van Zeijl.

 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa is echter van mening dat de daling op de aandelenmarkten de "laatste stuiptrekkingen" laten zien en een "koopmoment" is aangebroken.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. De grootste daler was Royal Dutch Shell met 2,1 procent. Daarmee gaf de oliereus de winst van donderdag al weer prijs.

 

Verder kende ook ING een moeilijke dag met een verlies van 1,7 procent. Financials lagen er in Europa sowieso slecht bij nadat de Europese Banken Autoriteit de criteria voor de komende stresstest bekend maakte. Vooral de Duitse banken werden flink geraakt.

 

De grootste stijger in de AEX was PostNL. Het postbedrijf werd, zonder directe aanleiding, 1,2 procent meer waard. Heineken dikte 0,7 procent aan. Donderdag leverde de brouwer echter nog bijna 3 procent in.

 

In de AMX (-0,2%) viel vooral de goede koersprestatie van OCI op met een dagwinst van 3,3 procent. Het fonds lijkt voor te sorteren op een promotie naar de AEX.

 

Verder won BinckBank 1,2 procent. Maandag maakt de online broker de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Analisten rekenen op sterk betere resultaten.

 

USG People was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler in de Midkap. Rabobank sluit niet uit dat de koers van het aandeel nog een paar euro kan stijgen, ondanks de enorme rally die het in de afgelopen maanden doormaakte.

 

Beursnieuweling Altice kon tevreden terugkijken op de eerste handelsdag. De koers van de kabelaar steeg een procent.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de beuren in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,7 procent lager op 15.737,31 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,4 procent in en techbeurs Nasdaq koerste een half procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.