Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX opent vlak ondanks hoger slot Wall Street

AEX opent vlak ondanks hoger slot Wall Street
31 jan 2014 om 08:35

De Amsterdamse beurs opent op de laatste dag van de week vrijwel onveranderd na een positief sentiment op Wall Street en gemengd ontvangen kwartaalcijfers van Amazon en Google nabeurs. Beleggers kijken op het Damrak uit naar de beursintroductie van kabelaar Altice.

Futures op de AEX noteren een half uur voor opening 0,1 procent lager. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting vrijwel onveranderd openen.

"De AEX zal rond deze niveaus consolideren om zich gereed te maken voor een krachtig herstel", aldus handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten, die de "signalen dat Europa uit de puinhopen van de crisis herrijst" zwaarder laat wegen dan de problemen rond de "opkomende valuta".

Wall Street sloot donderdag hoger nadat beleggers een stroom aan macro-economische en bedrijfscijfers te verwerken kregen en de focus op de opkomende markten naar de achtergrond verdween. De Nasdaq steeg zelfs 1,8 procent op de kwartaalcijfers van Facebook, die alle verwachtingen overtroffen. Het fonds dikte ruim 14 procent aan.

Nabeurs was het de beurt aan internetgigant Google en e-commercebedrijf Amazon om de boeken te openen. Google, na Apple en ExxonMobil het duurste bedrijf in de wereld, rapporteerde zowel meer omzet als winst en steeg in de elektronisch handel nabeurs ruim vier procent.

Amazon waarschuwde daarentegen voor een mogelijk operationeel verlies in het lopende kwartaal door onder meer hogere vervoerskosten. Het aandeel gaf in de handel nabeurs juist ruim vier procent prijs.

In Azië waren vrijwel alle beurzen gesloten vanwege de viering van nieuwjaar. De Chinese beurzen blijven daardoor zelfs gesloten tot volgende week vrijdag. In dunne handel gaf de Japanse Nikkei index, die wel open was, 0,6 procent prijs en sloot voor het eerst sinds medio november vorig jaar onder de 15.000 punten grens.

De koersval van valuta van opkomende landen kwam voorlopig tot stilstand en de volatiliteit daalde. Onder meer de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira stegen zelfs licht ten opzichte van de dominante valuta’s.

Op de beursagenda staan op de laatste handelsdag van de week voornamelijk macrocijfers geagendeerd. Beleggers kijken onder meer uit naar de Duitse detailhandelsverkopen en de werkloosheidscijfers voor de eurozone. In Amerika wordt de Chicago PMI en cijfers over het consumentenvertrouwen vrijgegeven. Verder zijn er bedrijfscijfers van Chevron en MasterCard.

Bedrijfscijfers

Altice bepaalde de koers voor de beursgang van vanochtend op 28,25 euro per aandeel. Met de prijsstelling van 28,25 euro komt de marktkapitalisatie van Altice uit op 5,7 miljard euro. Vrijdag zullen aandelen met een totale waarde van 1,3 miljard euro worden aangeboden. Bij succes, de zogenoemde green shoe, kan dit stijgen tot 1,5 miljard euro. Daarmee is Altice de grootste beursgang op Euronext Amsterdam sinds 2006.

Advent International kreeg toestemming van de autoriteiten voor de overname van Unit4 . Advent ontving van zowel de Europese Commissie als de Amerikaanse toezichthouders toestemming voor de overname. Op dit vlak staat niets een succesvolle afronding van de overname meer in de weg. Aandeelhouders kunnen stukken Unit4 aanmelden tot en met 28 februari onder het bod van 38,75 euro per aandeel.

Exploitatiemaatschappij Westerduin meldde het belang in Amsterdam Commodities af. Westerduin verlaagde eind januari zowel het kapitaalbelang als het stemrecht naar nul. Op 19 november 2010 meldde Westerduin nog een kapitaalbelang van 6,53 procent bij een dito stemrecht.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag 0,7 procent hoger op 15.487,90 punten, waar de S&P 500 1,1 procent aandikte tot 1.749,20 punten. De Nasdaq vlagde zelfs 1,8 procent hoger af, met dank aan Facebook, op 4.123,13 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.