Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: goed vierde kwartaal voor BinckBank

Beursblik: goed vierde kwartaal voor BinckBank
31 jan 2014 om 17:10

BinckBank heeft een goed vierde kwartaal achter de rug. Dit blijkt uit een rondgang van ABM Financial News onder analisten.

 

Analisten verwachten dat Binck in de laatste maanden van 2014 een omzet genereerde van 49 miljoen euro en hier bijna 11 miljoen euro nettowinst op wist te maken. De aangepaste winst zal circa 17 miljoen euro bedragen.

 

Analist Albert Ploegh van ING meent dat de consensus aan de lage kant is. De performance fee voor Alex Vermogensbeheer wordt door de markt volgens Ploegh ettelijke miljoenen euro’s te laag ingeschat.

 

In het vierde kwartaal van 2012 boekte Binck een omzet van net geen 40 miljoen euro en bedroeg de nettowinst circa 7 miljoen euro.

 

Bij de cijfers over het derde kwartaal liet Binck zich nog voorzichtig uit over het vierde kwartaal vanwege de grote afhankelijkheid van volatiliteit en richting van de beurs.

 

Deze pakten echter juist goed uit voor de online broker, aldus analist Lemer Salah van SNS Securities, die rekent op een "mooi kwartaal".

 

Salah verwacht dat Binck in het afgelopen kwartaal maar liefst 2,2 miljoen transacties verwerkte. Daarmee is de analist wel positiever dan gemiddeld. De consensus ligt op 1,9 miljoen transacties.

 

De sterke beurs zal ook positief hebben uitgepakt voor Alex Vermogensbeheer, dat afgelopen jaar de grens van 2 miljard euro beheerd vermogen doorbrak, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

 

Focus

Medio november kondigde Binck aan te willen focussen op de kernactiviteiten brokerage en vermogensbeheerder en te zullen onderzoeken of een verkoop van Able, de BPO en de software- en licentieactiviteiten, mogelijk is.

 

Analist zijn eensgezind positief gestemd over de focus die Binck wil aanbrengen. In dit licht moet volgens Salah ook de overname van SNS Fundcoach worden gezien. Met de overname van Fundcoach vergrootte Binck het marktaandeel en haalde het volgens de analist significant nieuw vermogen binnen. Aanleiding voor de overname was volgens Salah de afschaffing van de distributievergoeding per 1 januari dit jaar.

 

Binck werkt inmiddels aan het lanceren van een eigen hefboomproduct, in Nederland ook wel bekend als de Turbo. Dit moet de gederfde distributievergoedingen, die per 1 januari dit jaar verboden zijn, pareren. Onduidelijk is nog of Binck volledig zelfstandig een hefboomproduct lanceert, of dat het dit in samenwerking met een partner doet. Ploegh rekent op een partner die de "operationele zaken" voor zijn rekening neemt.

 

De ‘eigen Turbo’ wil Binck rond mei lanceren. Winstgevend zal het product pas in 2015 zijn, aangezien met de lancering flinke marketingkosten gepaard zullen gaan. De distributievergoedingen die Binck in het verleden ontving, beliepen volgens Ploegh van ING circa 6 tot 7 miljoen euro per jaar.

 

Concurrentie

Binck wordt met steeds meer concurrentie geconfronteerd. Nieuwe brokers staan op en niet dikwijls in combinatie met prijsacties.

 

"Het concurrentielandschap [voor Binck] verslechtert", aldus Salah, die vanwege het grote aantal brokers wacht op een consolidatieslag. Vorig jaar kondigde Lynx Wereldwijd Beleggen al aan Today’s Beheer en Brokers over te nemen. Deze transactie moet nog goedkeuring krijgen van de toezichthouder.

 

Salah ziet echter op termijn ook Binck ten prooi vallen in deze consolidatieslag. Volgens de analist zullen grootbanken uit binnen- en buitenland interesse hebben in de marktleider, die ook in het buitenland voet aan de grond probeert te krijgen.

 

Duitse en Franse banken zullen in Binck volgens Salah een interessante uitbreiding zien. In Nederland zullen de drie grootbanken, ABN AMRO, ING en Rabobank, geïnteresseerd zijn in de online broker. Vooral om dat alle drie de grootbanken beleggingsplatformen hebben die het in kwaliteit afleggen tegen die van Binck. Daarnaast wordt de koper van Binck in een klap veruit marktleider op de Nederlandse markt.

 

De interesse van ING schat Salah echter hoger in dan die van ABN AMRO en Rabobank vanwege de nu al betere online propositie van de bank.

 

Ook Ploegh wil een overname van Binck "niet uitsluiten", maar verwacht dit niet op korte termijn. Een overname zal vrijwel zeker vanuit de sector komen, denkt de analist van ING, omdat De Nederlandsche Bank bij bijvoorbeeld private equity een stuk lastiger zal zijn in het verlenen van toestemming.

 

Een prijskaartje is niet eenvoudig te plakken op Binck, aldus Salah. Kijkend naar de waardering van sectorgenoten acht de analist een bod van 9,50 tot 10,00 euro per aandeel reëel.

 

Buitenland

Binck is al een aantal jaren aan de weg aan het timmeren in Frankrijk en Italië. Vooralsnog krijgt de broker echter weinig tractie in beide landen, vooral in Italië verloopt het proces traag.

 

Ploegh zet dan ook vraagtekens bij de buitenlandse ambities van Binck als online broker. De analist verwacht een verschuiving naar vermogensbeheer en denkt dat de marketinguitgaven wel eens omlaag geschroefd kunnen worden ten gunste van de thuismarkt.

 

Binck maakt de resultaten over het vierde kwartaal maandag voorbeurs bekend.

 

Vrijdag noteert het aandeel Binck kort voor het sluiten van de handel een procent hoger. Het Damrak is daarentegen over een breed vlak rood gekleurd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.