Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak zakt weg na Europese macrocijfers

Beursupdate: Damrak zakt weg na Europese macrocijfers
31 jan 2014 om 11:41

Het Damrak noteerde vrijdag op de laatste dag van de maand fors lager. De relatieve rust op het valutafront werd overschaduwd door een onverwachte daling van de detailhandelsverkopen in Duitsland en een lagere inflatie in de eurozone.

Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 1,3 procent lager op 384,60 punten. Negatieve koploper in Europa was de Duitse beurs met een verlies van 1,4 procent. De verliezen in Frankrijk bleven beperkt tot 0,9 procent door positieve kwartaalcijfers van luxemerk Louis Vuitton Moet Hennessy, die het fonds een koerswinst van zo’n 6 procent opleverden.

"Het Damrak ging fragiel van start en na het slechte Duitse [detailhandels]cijfer verslechterde het sentiment", aldus Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

De Duitse detailhandelsverkopen daalden in december met maar liefst 2,4 procent op jaarbasis. Op maandbasis was er sprake van een afname van 2,5 procent.

Rond de klok van elf uur versnelde de daling op de Europese beurzen na de bekendmaking dat de inflatie in de eurozone in januari was gedaald tot 0,7 procent, van 0,8 procent in december.

Sinds de scherpe daling van de inflatie in oktober, die volgens marktvorsers de belangrijkste aanleiding was voor de Europese Centrale Bank om in november de rente te verlagen naar 0,25 procent, heeft de markt veel aandacht voor de ontwikkeling van het prijspeil in de eurozone. Analisten van ING verwachten dat de ECB vooralsnog het monetaire beleid zal handhaven.

Vermogensbeheerder Nijkamp is evenwel van mening dat de daling op de aandelenmarkten de "laatste stuiptrekkingen" laten zien en een "koopmoment" is aangebroken.

Nijkamp is met name positief gestemd over de "sterke economische groeicijfers" in Amerika. Donderdag bleek de economie in de Verenigde Staten in de laatste maanden van 2013 met 3,2 procent gegroeid. Het terugdraaien van de steunaankopen door de Amerikaanse centrale bank zijn voor de vermogensbeheerder een verder bewijs van een Amerikaans herstel.

Beleggers kijken vanmiddag in Amerika nog uit naar de Chicago PMI en cijfers over het consumentenvertrouwen.


Stijgers en dalers

Vrijwel alle hoofdfondsen kleurden rood. Negatieve uitschieters waren AkzoNobel, ING een ASML met verliezen van ruim twee procent. Alleen Heineken, dat donderdag nog de grootste daler was, wist de dans te ontspringen met een plusje van 0,3 procent.

Het beursdebuut van nieuweling Altice verliep positief. De kabelaar steeg ruim twee procent ten opzichte van de introductiekoers en werd daarmee gewaardeerd op bijna 6 miljard euro.

De midkap index wist met een verlies van een half procent de schade beperkt te houden. Hekkensluiters waren uitzender USG People, staalbedrijf Aperam en bouwer Heijmans met verliezen van circa twee procent. OCI won ruim 2 procent en lijkt voor te sorteren op een promotie naar de AEX.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.