Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX bekent kleur aan einde handelsdag

AEX bekent kleur aan einde handelsdag
6 jan 2014 om 17:52

De Amsterdamse beurs is maandag in mineur aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX leverde een half procent in op 399,85 punten.

 

"Tijdens het slot zakt het [de AEX] weg onder invloed van Amerika", constateerde Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management.

 

Marktanalist Sten Lemmens van IG Nederland sprak van een afwachtende houding onder beleggers.

 

Lemmens ziet de markt wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en belangrijke banencijfers uit Amerika. Van Eerden verwacht niet dat er vuurwerk komt vanuit de ECB. Het Amerikaanse banenrapport is "wel belangrijk" volgens de vermogensbeheerder.

 

Per saldo leverde het Damrak volgens Van Eerden niet veel in en is trend nog altijd opwaarts gericht. Wel meent de vermogensbeheerder dat vermoeidheidsverschijnselen de kop op steken.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 11 fondsen hoger verhandeld tegenover 14 fondsen lager. De grootste uitschieter was Ziggo met een plus van 3,6 procent. Bloomberg schreef dat de overname van Ziggo door Liberty dichtbij is. Zowel de Amerikaanse als de Nederlandse kabelaar weigerde commentaar tegenover ABM Financial News over de status van een eventueel overnamebod.

 

Analisten houden al geruime tijd rekening met een definitieve overname van Ziggo door Liberty Global, dat door het samenvoegen met UPC grote synergievoordelen kan behalen.

 

De grootste daler was ASML met een verlies van 2,5 procent nadat UBS het koersdoel voor het fonds verlaagde met 2 euro naar 78 euro. De koopaanbeveling bleef onveranderd.

 

Imtech eindigde 1,8 procent lager, terwijl het fonds intradag nog bijna 8 procent hoger noteerde. Een directe aanleiding voor het volatiele koersverloop ontbrak. Van Eerden wees wel op de hoge volumes die in het aandeel omgingen, zo’n viermaal de normale dagomzet.

 

In de AMX (-0,1%) ging USG People aan kop met een dagwinst van 2,5 procent. Rabobank zette de uitzender op de kooplijst met een koersdoel van 11,50 euro. In de slipstream van ASML was ASM International met 1,3 procent een van de grootste dalers in de Midkap, ondanks dat Rabobank ASMI op de favorietenlijst voor 2014 plaatste. Vopak deed het nipt wat slechter dan ASMI met een dagverlies van 1,4 procent.

 

TomTom liet, net als Imtech in de AEX, een volatiel koersverloop zien. De koers bewoog tussen 5,42 en 5,57 euro. De navigatiespecialist sloot uiteindelijk 1,1 procent hoger op 5,47 euro.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerde de Dow Jones Index 0,3 procent lager op 16.424,37 punten. Ook de S&P500 Index leverde 0,3 procent in en techbeurs Nasdaq verloor ruim een half procent.

 

Wall Street kreeg een goed cijfer over de fabrieksorders te verwerken, maar de groeivertraging van de Amerikaanse dienstensector was volgens Lemmens "behoorlijk tegenvallend" en domineerde het sentiment in New York.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.