Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX begint terughoudend aan handelsweek

Beursupdate: AEX begint terughoudend aan handelsweek
6 jan 2014 om 11:14

Het Damrak is maandagochtend licht lager gaan koersen, maar noteert nog wel boven de psychologische 400 puntengrens.

De AEX verloor 0,2 procent op 401,42 punten, terwijl de AMX 0,2 procent steeg. De toonaangevende Duitse en Franse beurs handelden nagenoeg onveranderd.

 
"De beurs lijkt zich weinig aan te trekken van het negatieve Aziatische sentiment en dat is een teken van kracht", aldus handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

Vanochtend bleken de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in december in een licht lager tempo te zijn toegenomen. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de eurolanden nam in december af tot 51,0 van 51,2 in november. Daarmee was de afname gelijk aan de voorlopige raming van Markit.

Een spelbreker was Frankrijk waar de index daalde van 48,0 naar 47,8. Dit betekende het laagste niveau van de inkoopmanagersindex in zes maanden tijd.

Vanmiddag wordt de Amerikaanse inkoopmanagersindex vrij gegeven. Beleggers kijken ook uit naar de fabrieksorders in november.

Veel beleggers kijken verder met bovengemiddelde interesse naar de vijf eerste handelsdagen van het nieuwe beursjaar. "Zoals de eerste paar dagen van het jaar gaan, zo gaat het jaar", aldus een oude beurswijsheid. Op de derde handelsdag van het nieuwe jaar handelt de AEX index anderhalve punt onder het slot van 2013.

Stijgers en dalers

In de AEX, die meer stijgers dan dalers telde, nam Imtech evenals als de afgelopen dagen de leiding. De technisch dienstverlener begon de handelsweek met een winst van 4,0 procent. Unibail-Rodamco en Corio volgden op gepaste afstand met een plus van 0,9 procent.

ASML was met een min van 1,3 procent de grootste daler na een koersdoelverlaging door UBS. Analisten handhaafden het koopadvies, maar verlaagden het koersdoel licht van 80 naar 78 euro als gevolg van lagere vooruitzichten. Ook Heineken en Fugro hielden het hoofd niet boven water en noteerden respectievelijk 1,2 en 1,0 procent lager.

In de Midkap (+0,1%) was TomTom, dat 1,8 procent won, wederom de sterkste stijger. Vrijdag steeg het fonds zelfs ruim vier procent. Analist Martijn den Drijver van SNS Securites noemde de introductie van het vernieuwde navigatiesysteem TomTom GO in Noord-Amerika een positieve ontwikkeling. Grootste daler was ASM International dat in de slipstream van ASML 0,8 procent prijs gaf.

In de AScX daalde Arseus een procent nadat het bedrijf voorbeurs aankondigde de verkoop van zijn dentale activiteiten te hebben afgerond. CEO Ger van Jeveren liet in gesprek met ABM Financial News weten zich nu op de verkoop van de medische tak te gaan richten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.