Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit op hoogste stand sinds september 2008

Damrak sluit op hoogste stand sinds september 2008
7 jan 2014 om 18:01

De Amsterdamse beurs heeft de dag besloten met een forse winst, wat resulteerde in de hoogste stand sinds 8 september 2008.

 

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 402,97 punten, terwijl de AMX 0,4 procent hoger sloot. Ook omringende beurzen noteerden in het groen en sloten in lijn met de AEX.

Stan Westerterp van JNVB wees er op dat het "heel rustig" bleef op de beurs, met nog altijd "magere" volumes. Volgens de vermogensbeheerder kan dit duiden op "stilte voor de storm".

 

"Vrijdag zal het echte vuurwerk komen", waarmee Westerterp verwees naar het Amerikaanse banencijfer van aanstaande vrijdag.

 

Beleggers wachten bij het banencijfer op bevestiging van een aantrekkende economie, nadat de Amerikaanse Federal Reserve in januari een begin maakt met het licht terugbrengen van de maandelijkse obligatieaankopen. Deze maand koopt de Fed niet voor 85 miljard dollar aan obligaties op, maar voor 75 miljard dollar.

 

Eric Rosengren van de Boston Fed meende dat de huidige werkloosheid van 7 procent nog ver weg is van ‘volledige werkgelegenheid’, die de bankier raamde op 5,25 procent. Dit rechtvaardigde volgens Rosengren een blijven ruim monetair beleid en het afbouwen van de stimuleringen moet dan ook "slechts zeer geleidelijk" gebeuren.

 

Westerterp verwacht dat het herstel van de Verenigde Staten "ongetwijfeld" door zal zetten, gezien de trend van een dalende werkloosheid.

 

In Europa voorziet de vermogensbeheerder meer problemen, waar meer focus op individuele landen kan komen met in het bijzonder Frankrijk. "Het slechtste jongetje van de klas, wat het substantieel slechter doet dan de rest", aldus Westerterp.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX sloten 19 van de 25 fondsen hoger met als uitblinker Air France-KLM dat 5,6 procent hoger sloot. ING Groep volgde met een winst van 3,6 procent. Westerterp denkt dat beleggers de goede cijfers van partner Etihad extraheren naar de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Voor ING ontbrak het aan nieuws om de koersstijging te verklaren.

 

Ook PostNL en Randstad stegen flink en sloten respectievelijk 2,6 en 2,2 procent hoger. De uitzender werd door Kempen & Co getipt voor 2014. Randstad was in 2013 al de grootste stijger in de AEX.

 

Aegon ging met een verlies van 1,0 procent fors onderuit nadat JPMorgan Cazenove het advies voor de verzekeraar, ondanks een verhoging van het koersdoel, verlaagde naar Neutraal. In 2013 was Aegon nog goed voor een koerswinst van ruim 40 procent.

 

In de AMX (+0,4%) voerde Arcadis de stijgers aan met een winst van 3,5 procent. Voorbeurs presenteerde het advies- en ingenieursbureau een opdracht in China ter waarde van meer dan 25 miljoen dollar. Verder gaf Kempen een initieel koopadvies af voor Arcadis en kwam het fonds terecht op de favorietenlijst.

 

Delta Lloyd volgde Arcadis met een winst van 2,1 procent nadat JPMorgan de verzekeraar op de kooplijst plaatste na een opwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar met dubbele cijfers.

 

Vopak sloot de rijen met een verlies van 1,4 procent na een negatief rapport door Kempen.

 

Onder de smallcaps viel Value8 op met een koerswinst van 3,0 procent nadat het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries liet weten vertrouwen te hebben in een stijging van het eigen vermogen per aandeel in 2013.

 

Arseus leverde 2,3 procent in nadat KBC Securities het advies verlaagde van Kopen naar Houden na de sterke koersprestatie van de afgelopen maanden. Wel stelde de Belgische bank het koersdoel opwaarts bij van 25 naar 27 euro.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerde de Dow Jones Index 0,7 procent hoger op 16.545,32 punten. De S&P500 Index steeg 0,6 procent in en techbeurs Nasdaq won ruim 0,9 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.