Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs levert in

Amsterdamse beurs levert in
9 jan 2014 om 17:56

De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten in afwachting van het Amerikaanse banenrapport. De AEX leverde een half procent in op 401,97 punten. Ook de omringende beurzen kleurden rood.

 

Het rentebesluit door de Europese Centrale Bank was "als verwacht" volgens marktanalist Martijn Weller van IG Nederland, waardoor de ogen van beleggers nu gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

 

De ECB besloot de rente onveranderd te laten, maar merkte op rekening te houden met een langdurige periode van "lage" inflatie. Indien nodig zal de centrale bank in actie komen, aldus Draghi, zonder aan te geven welk middel daarbij wordt ingezet.

 

"Dit laat genoeg ruimte voor speculaties en fantasie", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

 

Na het sterke banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP eerder deze week zijn de verwachtingen dat ook het officiële rapport goed zal zijn.

 

Of een goed rapport ook betekent dat de koersen stijgen, dat betwijfelt Weller evenwel. Een meevallende banengroei kan de angst voor tapering, het terugbrengen van de maandelijkse obligatie aankopen, opnieuw de kop doen opsteken.

 

Weller meent evenwel dat beleggers goed nieuws ook zo moeten opvatten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 10 fondsen hoger verhandeld tegenover 15 fondsen lager. De grootste dalers waren zwaargewichten ArcelorMittal en Unilever met respectievelijk 2,8 en 1,8 procent.

 

Ook PostNL had met een verlies van 2,1 procent een lastige dag. Het kabinet zet volgens Het Financieele Dagblad het postbedrijf onder druk om post- en pakketbezorgers terug in dienst te nemen. Theodoor Gilissen noemde dit slecht nieuws voor het postbedrijf, omdat dit ten koste gaat van de flexibiliteit.

 

Aan kop gingen Wolters Kluwer en ASML. Beide fondsen profiteerden van een positief analistenrapport. ING gaf een koersdoel van maar liefst 95,00 euro af voor ASML. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer naar 21,30 euro.

 

KPN sloot 0,2 procent hoger. In een interview met Euromoney zei financieel directeur Carlos Moreno van América Móvil nog altijd in gesprek te zijn met KPN en dat een deal "nieuw leven kan worden ingeblazen".

 

In de AMX (+0,2%) was ASM International een van de koplopers met een dagwinst van 2,3 procent. Het aandeel steeg nadat het, net als sectorgenoot ASML, een koopadvies kreeg van ING. De analisten van de bank zien potentie voor de koers van ASMI naar 31,00 euro.

 

De grootste stijger was evenwel BinckBank met een koerswinst van 4,3 procent. De online broker zat in de lift nadat het voorbeurs bekend maakte dat het beheerd vermogen bij dochter Alex de grens van twee miljard euro doorbrak.

 

Hekkensluiter was AMG Advanced Metallurgical Group met een verlies van 1,5 procent. Nutreco kleurde 1,0 procent rood.

 

In de AScX viel Besi in positieve zin op met een plus van bijna 9 procent op na het positieve analistenrapport van ING over de Nederlandse halfgeleidersector. Volgens de analisten kan Besi naar een koers van 14,00 euro.

 

Bij de lokale fondsen ging RoodMicrotec met 9 procent onderuit nadat het een dalende omzet over 2013 bekend maakte en geen concrete outlook voor 2014 afgaf. SNS Securities sprak van "teleurstellende" cijfers. Dat Rood in 2014 sneller dan de markt wil groeien, noemde SNS evenwel positief.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,3 procent lager op 16.411,36 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq koersten respectievelijk 0,2 en 0,4 procent in het rood.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.