Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Koersherstel van AstraZeneca in verschiet

Koersherstel van AstraZeneca in verschiet
23 mei 2014 om 07:52

Astrazeneca PLC is een Brits-Zweeds pharmaceutisch bedrijf dat gevestigd is in Londen. Het is het op zeven na grootste pharmaceutisch bedrijf en ontwikkelt onder meer medicijnen tegen kanker, luchtweginfecties, ontstekingen en neurologische aandoeningen. Het bedrijf kent ongeveer 50.000 werknemers wereldwijd en bevindt zich in meer dan 100 landen.

 

 AstraZeneca
– Slotkoers 20 mei £ 42,87
– Pfizer: Eerste bod van £ 46,61, tweede bod van £ 50,00, derde bod van £ 53,50
– Laatste bod van £ 55,00 per aandeel
– Bod is afgewezen als te laag en een fundamentele onderwaardering
– AstraZeneca meldt dat het bod slechts gebaseerd is op het vermijden van belastingen
– Pfizer heeft tot 26 mei om 18:00 om het bod te verhogen, maar kent restricties in een eventuele verhoging
– Beperkt neerwaarts risico

 

Op 5 januari 2014 heeft Pfizer, het op één na grootste pharmaceutische bedrijf ter wereld, een indicatief bod van £ 46,61 uitgebracht op AstraZeneca. Het bestuur van AstraZeneca verwierp dit bod vrijwel meteen, wegens een significante onderwaardering van de waarde van AstraZeneca en te weinig cash in het bod. Na de afwijzing geeft Pfizer te kennen geen bod meer te doen. Desondanks verhoogt Pfizer het bod nog driemaal: £ 50,00, £ 53,50 en £ 55,00. AstraZeneca verwerpt echter ook het laatste bod en Pfizer meldt dat het niet van plan is nog een hoger bod te doen. In een statement op de website van

 

Pfizer staat dat het bod alleen veranderd kan worden in één van de volgende drie gevallen:
1. Als het aandeel Pfizer of de euro/dollar koers verandert. Het bod kan dan echter niet hoger worden dan 55,00 GBP.
2. Een derde partij verhoogt het laatste bod van Pfizer.
3. Als het bestuur van AstraZeneca het laatste bod aanbeveelt aan Pfizer, kan Pfizer te allen tijde het bod verhogen.

 

AstraZeneca meldt dat het minimaal 10% meer dan het bod van £ 53,50 wil, d.w.z. een bod van rond de £ 59. Vanwege de door Pfizer geschepte voorwaarden aan het laatste bod is het erg onwaarschijnlijk dat Pfizer met een verhoogd bod komt. De koers van AstraZeneca daalde dan ook ruim 12% naar aanleiding van dit nieuws, maar staat nog altijd hoger dan de pre-bid koers. Speculatieve koop op interne verbeteringen

 

Hoewel een deal tussen Pfizer en AstraZeneca op dit moment onwaarschijnlijk is, heeft het bestuur van AstraZeneca een bepaalde verwachting naar de aandeelhouders gecreëerd. Door het bod van Pfizer af te wijzen geeft het bestuur aan dat zij verwachten dat er meer waarde individueel gecreëerd 2 kan worden. Ook gaven zij aan dat bij een mogelijke deal met Pfizer de geneesmiddelen minder snel naar de consumentenmarkt gebracht zouden kunnen worden.

 

Zo meldt het bestuur van AstraZeneca dat het bedrijf de jaarlijkse omzet binnen 10 jaar bijna kan verdubbelen door het introduceren van nieuwe belangrijke geneesmiddelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het geneesmiddel MEDI4736. Dit is een geneesmiddel tegen kanker dat zoveel lof krijgt van doktoren en onderzoekers, dat het een versnelde testmogelijkheid heeft gekregen. Analisten schatten de waarde van het geneesmiddel op 35 miljard pond, mits het zo waardevol blijkt als uit de testen. Mede vanwege deze ontwikkelingen verwachten wij een herstel van de koers van AstraZeneca richting de £ 50,00.

 

Hoe te profiteren?

Het laatste bod van Pfizer was £55,-, waarvan 45% in cash en 55% in aandelen. De afwijzing van dit bod door AstraZeneca als fundamenteel ondergewaardeerd maakt het aantrekkelijk om AstraZeneca te kopen. Het bestuur van AstraZeneca staat onder druk van de aandeelhouders om de waarde van het laatste bod zelf te bereiken.

 

Een goede manier om van de interne verbeteringen bij AstraZeneca te profiteren is:
– Aandeel AstraZeneca (GB0009895292)
– RBS AstraZeneca Turbo Long (NL0010657821)
– ING AstraZeneca Sprinter Long (NL0010744041).

 

De Turbo en de Sprinter hebben een stoploss van £ 32,00 en £ 31,00 en een financieringsniveau van £ 27,80 en £ 28,19. De indicatieve hefboom van de RBS Turbo en de ING Spinter is ongeveer 2,9.

 

U kunt ook profiteren van AstraZeneca als defensief aandeel met een sterk dividendrendement. AstraZeneca heeft een jaarlijks dividendrendement van 4,09% en streeft ernaar het dividend gelijk te houden of te verhogen. De uitkering van het dividend gebeurt twee keer per jaar.

 

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor diverse relaties posities in Turbo’s of Sprinters AstraZeneca.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.