Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op verlies na drukke handelsweek

Damrak op verlies na drukke handelsweek
10 jan 2015 om 15:21

De Amsterdamse beurzen hebben de eerste volle handelsweek van 2015 met een verlies afgesloten na een reeks aan nieuws en cijfers. Beleggers zullen de aandacht daarbij geleidelijk aan gaan verleggen richting het naderende cijferseizoen.

 

De AEX verloor afgelopen week 1,6 procent op 415,59 punten, terwijl de AMX 0,4 procent in het rood noteerde.

 

Volgens ABN AMRO kende de beurs afgelopen week "twee gezichten", met een somber begin vanwege politieke onzekerheid in Griekenland en de dreigende deflatie in de eurozone en de wijze waarop de Europese Centrale Bank daarop gaat reageren. Economen van ING voegden hier de "verder dalende olieprijs" aan toe als reden voor een slechte start van de handelsweek.

 

"Dankzij de groeiende hoop op kwantitatieve verruiming door de ECB bleef de schade [in de tweede weekhelft] beperkt", aldus Martin van Vliet van ING. Het muntpaar euro/dollar had het volgens de hoofdeconoom evenwel zwaar te stellen met de hernieuwde discussie over een vertrek van Griekenland uit de eurozone en de hints op kwantitatieve verruiming. De euro/dollar bereikte deze week met een stand van iets minder dan 1,18 het laagste niveau sinds eind 2005.

 

"De kans op het kopen van obligaties met gedrukt geld komt zeer dichtbij, mogelijk al op de ECB vergadering van 22 januari", aldus analist Peter Wuyts van KBC eerder deze week. Vermogensbeheerder Ed Manie gaf aan dat het tot dat moment [de ECB vergadering] "hangen en wurgen" blijft voor de financiële markten.

 

Het tweede deel van de beursweek kenmerkte zich volgens ABN AMRO door het besef onder beleggers dat de situatie in Griekenland "niet uit de hand hoeft te lopen en deflatie ook zijn positieve kanten heeft".

 

In december daalden de consumentenprijzen in de eurozone met 0,2 procent op jaarbasis, tegenover een prijsstijging van 0,3 procent in november. De daling was volgens Eurostat vooral het gevolg van de dalende energieprijzen. De prijzen voor een vat Brent-olie verkeren al sinds halverwege 2014 in een vrije val en verloren reeds bijna 60 procent aan waarde tot een niveau van iets meer dan 50 dollar per vat. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers verwacht echter dat de scherpe daling van de olieprijs van tijdelijke aard zal zijn doordat een verlaging van de schaliegasproductie en een aanhoudende economische groei leidt tot een normalisering van de verhoudingen tussen vraag en aanbod.

 

Naast nieuws over de consumentenprijzen in de eurozone kwamen ook cijfers over de ontwikkelingen in de mondiale dienstensector naar buiten. In Azië nam de bedrijvigheid toe, terwijl ook in de eurozone de groei iets toenam. Desalniettemin oordeelde ING dat de toename in de eurozone minder dan verwacht was. Volgens Rabobank viel vooral Italië tegen, waar de dienstensector kromp. In Amerika liep de groei in de dienstensector ook terug, naar het laagste niveau in zes maanden tijd. KBC sprak van een slecht cijfer dat ruim onder de verwachting uitkwam.

 

Op vrijdag volgde tot slot een volgens economen van ABN AMRO "sterk" banenrapport. Het aantal banen in de Verenigde Staten groeide in december met 252.000, licht meer dan economen hadden voorzien. De werkloosheid daalde van 5,8 naar 5,6 procent.

 

Stijgers en dalers

Onder de 25 hoofdfondsen ging Corio op weekbasis aan kop met een plus van 7,3 procent. Het Franse Klépierre kondigde aan dat het overnamebod op Corio onvoorwaardelijk is, nadat de aanmeldingsdrempel van 80 procent werd gehaald. Inmiddels zijn 84,07 procent van alle aandelen Corio aangeboden onder het overnamebod, waarmee beleggers in ruil voor elk aandeel Corio 1,14 aandeel Klépierre ontvangen. In december vorig jaar stemde het merendeel van de aandeelhouders van beide bedrijven in met de overname.

 

Op gepaste afstand steeg AkzoNobel 3,6 procent en schreef Unibail-Rodamco 2,6 procent bij.

 

Boskalis was hekkensluiter afgelopen week met een verlies van 10,1 procent. Analisten van Rabobank constateerden dat de koers van Boskalis de afgelopen periode goed presteerde, ondanks de dalende olieprijs. De olie-gerelateerde activiteiten van Boskalis zijn vooral laat-cyclisch en Rabobank rekent vanaf de tweede helft van dit jaar op een negatieve impact op de winstgevendheid. De analisten verlaagden het advies voor het baggerbedrijf van Kopen naar Houden en stelden het koersdoel daarbij neerwaarts bij van 50,00 naar 44,00 euro.

 

Ook oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore hadden met verliezen van respectievelijk 9,2 en 7,7 procent een moeilijke week. Kredietbeoordelaar Moody’s sprak dinsdag in een rapport de verwachting uit dat de investeringen in de oliesector scherp worden teruggeschroefd, waar met name oliedienstverleners veel last van kunnen krijgen.

 

Komende week zullen Boskalis en Fugro opnieuw sterk in de belangstelling staan, nadat Boskalis vrijdag nabeurs liet weten het belang in Fugro te hebben uitgebreid van 15 naar 20,01 procent. Boskalis benadrukte dat het verhogen van het belang geen opmaat is tot het uitbrengen van een bod, terwijl Fugro liet weten de eigen zelfstandigheid erg belangrijk te vinden en het bod "ongevraagd en onverwacht" noemde.

 

Op de AMX deed Vopak met een plus van 8,7 procent goede zaken. Het tankopslagbedrijf meldde dat het intrekken van alle uitstaande financieringspreferente aandelen Vopak heeft niet geleid tot problemen. Navigatiebedrijf TomTom profiteerde met een plus van 6,4 procent van een nieuwe opdracht van het Duitse Volkswagen. Analisten reageerden positief op het contract en stelden de ramingen opwaarts bij. Volgens SNS Securities heeft het contract een groot strategisch belang met een potentiële waarde oplopend tot 165 miljoen euro.

 

Vastned schreef op weekbasis 5,5 procent bij na een positief analistenrapport van Berenberg. Volgens de analisten verloopt de herstructurering van de vastgoedportefeuille richting "high street shops" voorspoedig en profiteerde het vastgoedfonds met een "bescheiden" waardering in het afgelopen kwartaal bij de herfinanciering van de schulden van de lage rente.

 

Aan de onderkant posteerden de volatiele fondsen Air France-KLM, BAM Groep, Imtech en USG People met verliezen oplopend tot 8,2 procent. In december vervoerde Air France-KLM 6,2 miljoen passagiers, een toename van 1,3 procent op jaarbasis. Het vrachtvervoer daalde in december evenwel met 4,2 procent op jaarbasis.

 

Imtech kreeg uit Polen een claim van 130 miljoen euro gepresenteerd vanwege het niet correct nakomen van een contract voor de bouw van het Nationale Stadion in Warschau. Imtech sprak zelf van een "vrij onrealistische" claim, die ook pas na jaren kwam. Ook analisten reageerden met de nodige verbazing op de timing en de hoogte van claim. Wel helpt het Imtech niet het vertrouwen te herstellen en zou het daadwerkelijk moeten betalen van een dergelijke claim een groot probleem voor Imtech zijn.

 

Vooruitblik

Komende week trapt Alcoa op maandag traditioneel het Amerikaanse cijferseizoen af met het publiceren van de resultaten over het vierde kwartaal. In de tweede helft van de week volgen vrijwel alle Amerikaanse grootbanken zoals JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs. Ook technologiebedrijf Intel Corporation opent aankomende week de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Op het Damrak blijft het evenwel nog relatief rustig, met op woensdag de jaarcijfers van SnowWorld en op donderdag een trading update van Ahold over het vierde kwartaal. Een week later volgen onder meer indexzwaargewichten Unilever en ASML met de kwartaalcijfers. In Europa openen komende week onder meer Michael Page, Burberry Group en Carrefour de boeken.

 

Aan macro-economisch nieuws is komende week volgens ABN AMRO evenwel ook "geen gebrek". Uit het Verenigd Koninkrijk komen op dinsdag cijfers over de consumentenprijzen, producentenprijzen en de huizenmarkt, terwijl op woensdag inflatiecijfers uit Frankrijk volgen en de industriële productie in de eurozone naar buiten komt. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert op woensdag bovendien een rapport met nieuwe groeiramingen.

 

Donderdag publiceert het Duitse statistiekbureau de nieuwste ramingen voor de Duitse economische groei, terwijl ook inflatiecijfers uit Spanje naar buiten komen. Voorlopige cijfers wezen op de sterkste daling van de consumentenprijzen in december in jaren met een deflatie van 1,1 procent op jaarbasis.

 

Op vrijdag volgen tot slot nog de nieuwste cijfers over de inflatie in Duitsland en de eurozone. Ook krijgen vanuit de Verenigde Staten beleggers inzicht in de Amerikaanse inflatie en de industriële productie in december.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.