Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`QE vereist solidariteit`

`QE vereist solidariteit`
10 jan 2015 om 11:28

Landen in de Eurozone zullen bereid moeten zijn voor elkaars verliezen op te draaien om zo een opkoopprogramma van staatsobligaties maximaal te laten renderen. Dit stelde Hoofdeconoom Willem Buiter van Citi tijdens een research dag in Amsterdam.

 

De kans dat "sterkere" landen als Nederland en Duitsland bereid zijn om voor de verliezen van met name de lidstaten uit het zuiden van de eurozone op te draaien is volgens Buiter evenwel klein.

 

Desondanks zal de Europese Centrale Bank "hoe dan ook" over gaan tot monetaire verruiming, zo is de overtuiging van de topeconoom van Citi.

 

Een verder herstel van de Europese economie zal volgens Buiter ook gebaat zijn bij grotere en beter gekapitaliseerde banken. De huidige banken zijn te klein en ondergekapitaliseerd, waardoor zij onvoldoende in staat zijn om via de kredietverstrekking de groei in de eurozone aan te jagen.

 

Daarbij heeft de eurozone volgens Buiter ook te kampen met hoge staatsschulden in de periferie, inclusief Frankrijk, maar ook onder particulieren in andere landen, waaronder huishoudens in Nederland.

 

Een dreiging van het opbreken van de eurozone blijft daarmee van kracht, waarbij Griekenland op dit moment de grootste kanshebber is om de eurozone als eerste te verlaten. Dit zal evenwel niet in 2015 gebeuren, zo voorziet Buiter.

 

In tegenstelling tot de eurozone doet het Verenigd Koninkrijk het op dit moment goed. Wel zijn de economisch ontwikkelingen omgeven door politieke onzekerheden.

 

Veel zal volgens Buiter afhangen van de parlementsverkiezingen in mei. Als de  Conservatieven de parlementsverkiezingen winnen volgt in 2017 een referendum of het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie blijft.

 

Al deze onzekerheden maken dat de Britse economie "het sterkste herstel" inmiddels achter zich heeft.

 

Van de ontwikkelde marken hebben volgens Buiter de Verenigde Staten de meeste potentie op dit moment. De economische groei typeerde de econoom als "robuust" en de grootste risico’s liggen buiten de eigen landsgrenzen. Met name een dreigende financiële crisis in de eurozone, met risico’s op een uiteenvallen van de muntunie en het bankroet van landen in de periferie, ziet Buiter als een gevaar voor de Amerikaanse groei.

 

Daarnaast kan een recessie in China de Amerikaanse export negatief beïnvloeden, zo vulde de econoom aan.

 

Over de opkomende markten was Buiter relatief positief. De groei zal volgens de econoom zonder meer afzwakken, maar nog altijd veel hoger liggen dan in de ontwikkelde markten.

 

Voor Rusland ziet 2015 er in economisch opzicht volgens Citi weinig rooskleurig uit. Een diepe en langdurige recessie dreigt zolang het land gebukt gaat onder de sancties vanwege het conflict met Oekraïne en de lage olieprijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.