Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: opmerkelijk positief sentiment op Damrak

Beursupdate: opmerkelijk positief sentiment op Damrak
12 jan 2015 om 11:54

De Amsterdamse beurzen koersten maandag tegen het einde van de ochtendhandel zonder directe aanleiding stevig in het groen.

 

De AEX koerste 1,4 procent hoger op 421,22 punten, terwijl de AMX 0,8 procent bij kon schrijven. Ook omringende Europese beurzen noteerden fors hoger, met als koploper Parijs met een winst van 1,7 procent.

 

"Ik sta er versteld van", wees Frank Bonsee van ABN AMRO op de "opmerkelijke" stijging van de beurs, die behalve de koerswinsten voor een aantal indexzwaargewichten volgens de handelaar niet te plaatsen viel.

 

Ook Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer had geen verklaring voor het groen op de borden. Met name de volatiliteit van de markten viel de vermogensbeheerder op.

 

"We staan over de hele linie hoger in Europa", aldus Nijkamp, toevoegend dat de markt "meer duiding" krijgt en het "serieus wordt" wanneer Wall Street vanmiddag de deuren opent.

 

De agenda blijft vandaag verder nagenoeg leeg. Alcoa trapt nabeurs traditiegetrouw als eerste het cijferseizoen af met de resultaten over het vierde kwartaal. In de tweede helft van de week volgen vrijwel alle grootbanken zoals JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs. Ook technologiebedrijf Intel Corporation opent aankomende week de boeken.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX noteerden 17 van de 25 fondsen in de plus. ASML voerde de hoofdfondsen aan met een plus 4,2 procent, terwijl ook sectorgenoten ASM International en BE Semiconductors met winsten van respectievelijk 3,3 en 2,3 procent sterk presteerden.

 

Oliedienstverlener Fugro noteerde 2,9 procent hoger. Afgelopen vrijdag maakte Boskalis bekend het belang in Fugro te hebben vergroot van 15 naar 20,01 procent. Fugro noemde de uitbreiding van het aandelenbelang "ongevraagd en onverwacht" en Boskalis herhaalde dat de markt hierin geen opmaat naar een bod moet zien. Boskalis noteerde 0,4 procent lager maandag.

 

Indexzwaargewichten Heineken en Unilever schreven respectievelijk 2,7 en 2,3 procent bij, terwijl oliereus Royal Dutch Shell 0,6 procent verloor. Goldman Sachs stelde de taxaties voor de olieprijzen neerwaarts bij en verwacht voor het einde van 2015 een prijs voor een vat Brent-olie van 64,5 dollar tegen momenteel minder dan 49 dollar.

 

Aandelen SBM Offshore verloren 4,1 procent aan waarde nadat Barclays het koersdoel voor de oliedienstverlener verlaagde lagere taxaties voor de Turnkey-divisie in 2016. De analisten waren wel positief over de flinke vooruitgang die SBM Offshore boeke door een schikking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Delta Lloyd gaf 1,6 procent prijs nadat zakenbank JPMorgan Cazenove het advies voor de verzekeraar verlaagde naar Onderwogen, onder meer omdat het geen aanjagers voor groei ziet.

 

Op de Midkap won Vopak in het kielzog van ASMI 2,2 procent, terwijl ook Aperam sterk presteerde met een plus van 2,0 procent.

 

Imtech en BinckBank waren met 3,3 en 2,0 procent de grootste dalers. Dit weekend werd bekend dat een aandeelhouder van BinckBank een flink belang heeft verkocht. Mogelijk heeft Delta Lloyd het resterende belang van 2,1 miljoen aandelen in de online broker van de hand gedaan.

 

Biotechbedrijf Galapagos en Beter Bed deden het goed onder de kleinere fondsen met winsten van respectievelijk 3,3 en 2,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.